fredag 27 maj 2011

Q-märkt, Qigong, Quisling & Queen

Q-märkt - Q-märkning är en bestämmelse i en kommunal detaljplan och ger skydd åt byggnad eller bebyggelse inom detaljplanens område. Skyddsbestämmelser för kulturellt värdefulla byggnader och miljöer på kommunal nivå regleras i Plan- och bygglagen. tror att Friluftsbadet i Spjutstorp är Q-märkt annars borde det vara det eftersom det är Sveriges äldsta friluftsbad ute på landsbygden.

Qigong - lär vara bra men inget jag provat på. All qigongteknik har två delar, den fysiska rörelsen och de precisa tekniker som görs med sinnet och fyller den yttre rörelsen. Detta kallas i allmänhet inre och yttre form.
Quisling - är sedan andra världskriget en vanlig internationell benämning på en landsförrädare, speciellt på någon som samarbetar med ockupationsmakten, en kollaboratör.
Ordets ursprung är den norske politikern Vidkun Quisling (1887-1945) som övertog regeringsmakten i Norge under tyskt beskydd i samband med Tysklands invasion 1940. Den lagliga regeringen hade då flytt till England varifrån man fortsatte hävda sina rättigheter. Ordet quisling slog igenom redan under Quislings levnad. Är ett skällsord i Norge.
Dagens äpple: Queen

1 kommentar:

Felicitas sa...

Gillar dina dagens ord rent generellt - allmänbildande och intressant!

Vet inte om du såg svaret på min blogg, men äppelträden vi satt är Ingrid Marie respektive Oranie. Såg att du skrev om båda för ett tag sedan. :)

Kram!