fredag 13 januari 2012

Vi har rätt att SJÄLVA välja fast vi är cancerdrabbade.

Har pratat med Anders Åkesson (MP) en lång stund idag. Han tycker man hamnat i ett moment 22, med Spenshult. Spenshult får som han säger och faktum är - inga remisser från sjukvården och kan därmed inte uppfylla den upphandllade och ”vunna” psykosociala rehabiliteringen. Fyller man inte kvoten görs ingen ny upphandling.
Min kommentar: Men sjukvården skickar remissen dit patienten vill, och patienterna vill ha kvalitet efter att i de flesta fall bokstavligen gått genom ”a living hell” . Även om många av oss drabbats av det vi drabbade lite slarvigt kallar ”cytohjärna” så står vi inte under förmyndare och kan ta egna beslut. Vi tänker själv och vill ha möjlighet att själv välja det som känns bra för oss, tror faktiskt att vi lägger största vikt på att kvalite´n är hög precis som det är på Lydiagården. Och som också genom åren visats med positiva utvärderingar från patienterna.
Valfrihet är något som jag trodde den styrande 5-klövern hade högt på sin prioriteringslista, om jag minns rätt var det i mångt och mycket det man pratade om under valrörelsen. Nu vill man tvinga cancerdrabbade till Spenshult och inga alternativ ges, så är det med den valfriheten.
Att det sen inte är samma personer som sitter i HsN nu som tog beslut när upphandlingen gjordes är en väldigt klen tröst.
Man kan genom att ge Lydiagården driftsbidrag för specifika veckor rätta till en del av sitt misstag.
Det hjälper inte hur mycket politikerna än beklagar att det blev som det blev, att upphandlingen skulle ha gjorts enligt LoV (lagen om valfrihet) och inte LoU ( lagen om upphandling). Det visar återigen att man ”missat” från politiskt håll , men gör ingenting åt det – hela tiden är det vi patienter som drabbas.

Jag är rädd för att ”Spenshults-affären” kan bli för cancerrehabiliteringen vad ”Carema” blivit för äldrevården. Kanske man skulle kolla med socialstyrelsen .
Läser man på Spenshults hemsida så är veckoindelningen antingen –har cancer . eller - har haft cancer. Troligen tror dom att dom likt krokodilen kan ligga med öppet gap och att bytet själv kryper in, vi cancerpatienter är smartare än så.
Vi fortsätter och kämpa!!

Inga kommentarer: