torsdag 30 december 2010

Mer än hälften gjort.

Utan att tänka på det har jag redan kommit halvvägs i strålningsbehandlingen. Idag fick jag min 13:e behandling av 25. Känner att det är rätt beslut av mig att skippa sovmorgonen och få strålningen avklarad direkt på morgonen, på så vis är det jag som styr mina dagar inte cancern.
Idag hade nån öppnat och släppt in folk så jag hamnade långt ner på listan, kom i vanligt tid men fick nr.6 vilket innebär en väntetid på drygt 1 timme. Jag bokar ju alltid resan med marginal så det var inga problem. På måndag ska jag få nya streck, för att vara säker på att hela området strålas flyttar man fälten lite. Så nya skarv-streck på måndag.
Vi är en brokig samling som sitter och väntar varje dag. En del unga, några i min ålder och de allra flesta har uppnått pensionsåldern. När jag träffar dessa unga människor inser jag att jag trots min "nitlott" har fått uppleva så mycket i livet utan att behövt känna oron för framtiden. Den oron jag har, kommer jag nog att leva med resten av livet, men jag får väl ta ett allvarsprat med mig själv när jag låter de negativa energierna få för mycket utrymme. För mig har det fungerat med att jag delat upp hela "cancerresan" i delmål, jag mår bättre när jag tar steg för steg och inte stirrar mig blind på målgången.
Har börjat smörja med cortisonsalva för nu börjar det sticka och "murra" över strålfälten. Fram till nu har jag använt vanligt mjukgörande hudkräm.
Vill önska alla ETT GOTT FRISKT ÅR.

onsdag 29 december 2010

Snart är det ett nytt år....Vad hände med 2010??

Tiden går fort och jag har redan fått 3 behandlingar denna veckan - 1 kvar sen är det helg igen. Får hoppas den inte innehåller så mycket snö som julhelgen. Behandlingarna går bra, är lite röd i skinnet men annars ok. Ett fenomen inträffar varje gång jag får dagens 1:a "skott", efter 2-3 sek. så känns det som håret reser sig på huvudet men sen märker jag ingenting vid de 5 återstående.
Vad var mina tankar inför 2010? och hur blev det? Vad vill jag 2011?
Jag skulle ju som vanligt ha 1000 järn i elden samtidigt och inte säga nej till nån som bad om hjälp, istället blev det nästan platt fall den 20 maj när jag fick min diagnos efter en rutinundersökning och jag hann med nöd och näppe avsluta påbörjade projekt innan jag blev opererad 8 juni.
*Jag skulle fixa och greja i min egen trädgård och göra den fin. Men det kommer ett 2011.
*Jag hade ju naturligtvis tänkt jobba på hela året både i LSS och på Kiviks musteri (trädgård), det gjorde jag också fram till 6 juni men har sedan dess varit sjukskriven. Hoppas få komma igång med jobb framåt vårkanten.
*Det fanns inte i min tankevärld att jag kunde ha nån allvarligt sjukdom eftersom jag varit frisk hela livet, en sjukdom som faktiskt kunde/kan ta livet av mig. Hoppas, hoppas, hoppas att jag slipper återfall och så småningom kan bli friskförklarad men oron finns inom mig varje dag.
*Vi skulle kanske ta en tur till Stockholm på sommaren, eller helt klart åtminstone till Göteborg. Nu blev ingen av resorna av det blev istället Kristianstad som fick ett antal besök av mig och då mest CSK. Hoppas att vi ska ta den där Stockholmsturen redan nu i vår.
*Övningkörning och körkort till stora dottern, vi har inte kunnat övningköra så mycket som jag velat med henne pga hur jag mått av mina behandlingar. Men hon kommer säkert att få sitt körkort i sinom tid. I juni tar hon studenten och rätt som det är flyger hon ur boet.
*Lilla dottern skulle också börja köra i höst, och så kom snön....förhoppningsvis har hon det mesta av sitt körkort klart när 2011 är slut (fyller år i dec.)
2010 blev inte som jag tänkt mig, det blev början till ett cancer-år.  Jag har fått en otroligt stöttning från så många - familj, släkt, arbetskamrater, OIF:are och vänner att jag blir rörd. Även om jag åkt till behandlingarna själv och försökt låta vardagen rulla på så har jag hela tiden vetat att det finns en back-up för mig och det betyder så otroligt mycket.

söndag 26 december 2010

Julhelg & Snökaos

Jaha då blev lillejulaftons firandet inställt, och tur var nog det för då hade vi nog suttit i Borrby Tuvor än. Det kändes konstigt att inte fira med tjocka släkten men vädret kan man inte rå på. Julaftonen blev också en stillsam tillställning med bara vi 4.
Det har snöat ofantliga mängder under julhelgen, men efter en juldag och annandag utan snöfall så har våra snöröjare fått chans att öppna upp vägarna igen. Dessa snöröjare borde nomineras till "årets vardagshjältar", flera av dom jobbar 20 timmar om dygnet för att få våra vägar farbara. Nu är det annandagens kväll och det har fanimej börjat snöa igen, är så trött på det.
Imorgon är det dags för 3:e veckan och behandling nr:10. Känner inte så mycket av det, är lite stum i armen ibland. På tisdag ska jag få min port-a-cart spolad, sen håller den nog till återbesöket i Kristianstad nångång i februari.
Sitter och velar fram och tillbaka om jag ska ta in på patienthotellet några nätter eftersom nästan ingenting fungerar här just nu, vill ju inte sitta i en snödriva nånstans men bestämmer mig nog inte förrän i morgon bitti.

torsdag 23 december 2010

Lillejulafton och full snöstorm

Nu har jag fått beh. nr:8 & 9. Det rullar på bra och jag tycker att väntetiderna är helt okej. Igår var det bra fast fasligt halt på vägarna på till & från Lund, Längtar efter sovmorgon men det får jag ju nu i jul. I morse när klockan  ringde 5 så tittade jag ut och undrade hur resan skulle bli. Mellan Spjutstorp och Sjöbo var det illa med mycket snödrev, sen blev det lugnare i skogarna vid Sjöbo och in mot Dalby där det tog i igen.
Satt och väntade tillsammans med andra cancerdrabbde som bor på patienthotellet i veckorna. Många av dem hade en ganska lång hemresa framför sig för att fira jul med sina nära och kära. GOD  JUL till alla er. Strålningen idag gick utan problem, men man känner sig lite dum när man ska ligga stilla på britsen och de stackars töserna ska flytta och dra utan att man själv ska hjälpa till.
Hemresan började kl 9 och på tiden från kl 6 när vi passerade på vägen till Lund hade väderläget blivit ännu sämre, det var nog för jag åkte så tidigt dit som jag kom hem igen.
Eftersom plogen körde framför sista biten så beslöt jag mig för att ta bilen ner till Tomelilla för att handla, det slutade med att jag fastnade i en stor snödriva i centrala Tomelilla inte så skoj. Ringde till en arbetskamrat som bor nära där jag fastnade och sen kom det en ung man och hjälpte mig loss 1000 TACK till dom.
Lillejulafton firar vi tradionellt julbord a´la knytkalas med min släkt. En tradition som startade 1977 när min syster fick sitt 1:a barn, de första åren var det min mamma, pappa och vi 6 barn med våra respektive. Nu har det från att vara 2 generationer och 14 personer vuxit till att bli 4 generationer över 40 pers. Men i år ser det ut som traditionen bryts och var och en av oss får fira lillejulafton hemma. Imorgon är det planerat att fira Julafton med svärmor men även det ser mörkt ut.
Hörde just på radion att riksväg 11 mellan Simrishamn-Tomelilla-Sjöbo-Lund är avstängd mellan Simrishamn-Tomelilla där man tror att 500 bilar fastnat i snödrivorna. den kommer att vara avstängd minst till midnatt.
Får nog noga överväga hurvida jag kommer att ta in på patienthotellet i nästa vecka.
Hoppas att ni får en fin jul och att tomten kommer till er alla, det ser ut som vi har varit snälla även i vårt hus för det är massor av klappar under granen. Av tomten önskar jag mig: Att bli frisk men jag blir naturligtvis glad för alla mina paket. GOD JUL !!

tisdag 21 december 2010

Kallt som attan

Igår fick jag åka med vändande taxi hem, var klar redan kl 8  skönt att få undan strålningen så att resten av dagen kan vara så "normal" som möjligt. Var en sväng inne hos svärmor och gjorde lite ärende i Ystad på kvällen hämtade jag hem maken som tillbringat natten på Ystad Lasarett. Idag börjar jullovet för ungarna.Startar med dåligt väder, imorse hade jag allvarliga funderingar på att ta in på patienthotellet, men det hade lugnat ner sig när jag var klar så jag chansar att det är ok i morgonbitti med, nu kryper temperaturen under -16 . De flesta julklapparna inhandlade idag. Känner mig svullen i högerarmen ska be dom kolla upp det imorgon. Töserna undrade vad jag önskar i julklapp och jag har svårt att önska något, har bara en önskan och det är átt bli frisk och slippa återfall.

lördag 18 december 2010

Snö, snö och ännu mer snö Lördag 18/12

Vaknade tidigt trots att jag hade chans till sovmorgon, är det inte typiskt?  Körde till Tomelilla vid 12-tiden och var hemma igen vid 16-tiden efter besök hos min mamma samt diverse inköp.
Har fortfarande ont i fingrarna och är otroligt fumlig med det finmotoriska, det är väldigt frustrerande minst sagt. Fötter och tår är det bättre med. Lite öm i axeln och skulderblad men det funkar utan smärtatillande.
Har ätit Tamoxifen i 6 dagar nu och det är bara början av 5 års hormonbehandling för att säkerställa att ev. framtida tumörer inte får någon näring och kan växa, den har nog också sina biverkningar, men det är det valet jag har.
Man läser och hör om önskelistor till Jultomten, jag har bara en önskan till mig själv.....fast många till mina närmaste.

Hemma blev det snöskottning eftersom vi behöver bägge bilarna imorgon och nr. 2 stod inne på gårdsplanen, bara att se glad ut och skotta 15 m. infart med ½ m. snö. Nu står båda bilarna i "kö"  ute vid vägen.

fredag 17 december 2010

1:a veckan och Nr:5 är avklarad

Vägarna in till Lund var hyfsat fina i morse. Blev bilder idag också justering på höjden denna gången. Strålningen var klar 8:30 och jag åkte hem 9:00. Hann med att fylla i en enkät om patientbemötande innan jag åkte hem. Min mamma har fått målat och tapetserat, så jag åkte ner till henne och gjorde lite nytta idag. Enligt planeringen skulle jag kört ungdomar inatt men festen blev inställd pga snön, så nu blir det soffan och sen troligtvis en ganska tidig kväll. Det känns i kroppen att man varit upp kl 5 flera dagar denna veckan , men jag får mer utav dagen och sover som en stock på natten. Ha en fin fredag alla ni där ute, Kramar

torsdag 16 december 2010

Nu rasar snöstormen på Österlen

Den planerade utgången med mina arbetskamrater har vi ställt in. Just nu snöar det vågrätt i Spjutstorp och inte en enda bil syns ute i vägen bara traktorer med plogskär.
Hade jag visst (och det borde jag vetat, bara att läsa tidningen) att det skulle bli så här hade jag stannat i Lund i natt. Nu blir det till att vara på helspänn hurvida jag kommer in i morgon bitti ev får jag vänta och åka när det är ljust.

Iväg och hem innan snöstormen

Vägarna in till Lund var hur fina som helst i morse, ingen snöstorm i sikte vid 6-tiden. När jag åkte hem kl 9 hade det börjat blåsa och nu kl 12 är det ganska ruggigt.Blir det illa längre fram har jag möjlighet att ta in på patienthotellet, men min plan är att jag ska åka fram och åter varje dag.I morgon kl 6 står denna veckas sista Taxi på gården och hämtar mig.
Är lite öm i höger axel-region kan biverkningarna börja redan? "murrandet" i fingrarna vill inte släppa. Nä, nu gnäller jag  :-(
 Hoppas vädret lugnar ner sig så jag kan gå ut och äta med mina arbetskamrater ikväll.  .

onsdag 15 december 2010

Trine 17 år idag den 15 december

Min lilla tös har blivit stor och idag fyller hon 17 år, minns det som igår den dagen hon föddes. Det blir lite firande sen.
Det hade börjat blåsa inatt så jag var klar i god tid för taxiresan och tur var det för 05:45 stod taxin på infarten. Det var ganska illa med snödrev ända till Sjöbo men sen lugnade vinden ner sig fast det var ändå väldigt halt hela vägen till Lund.
Var först på plats och kände mig lite som alkisarna som står och hänger på låset till systemet för den dagliga dosen. Drog lapp nr:1 men vissa av mina "vinklar" var inte bra enligt fysikerna och det tog lite tid innan allt räkningsarbete var klart och jag kunde få min dagliga dos så det var nog en 7-8 före mig ändå. behövde å andra sidan inte vänta innan hemresan så efter en avstickare till Bjärsjölagård var jag hemma vid 10:30
Imorgon har dom sagt att det ska bli mer snö, är redan trött på vintern.

tisdag 14 december 2010

uppe i ottan

I morse ringde väckarklockan 05:00 och kl 06:00 satt jag i taxin, min förhoppning var att det skulle vara så få som möjligt före mig till behandlingen. JIPPIE !! jag kom in som nr:2, och var klar redan halv 9. Tyvärr fick jag ingen bil hem förrän kl 10:00, Tiden innan taxin kom löste jag korsord i en dyrt förvärvad tidning från lasarettkiosken, åkte en tur till en liten håla utanför Vollsjö och sen hemma vid 11:30 så det var okej.
Har bokat resorna för resten av denna veckan och hela nästa det blir 06:00 - 09:00 de flesta dagarna.
Det gjordes vissa korrigeringar på mina streck och nu verkar det vara ok. Precis innan dom skulle starta behandlingen slocknade maskinen och lampan i taket tändes.....något var fel och då stänger den av sig. Ingenjören kom och efter 10 min kunde jag få min 2:a runda.
 Den 28:e ska jag få min port-a-cat genomspolad.

måndag 13 december 2010

1:a strålningen avklarad - 24 kvar

12:15 satte jag mig i taxi med slutmål Lund, åkte inom Hunneberga och blev avsläppt 13:30 vid strålningen. Kl 14:00  fick jag komma in för samtal med min SSK innan behandlingen.Om behandlingarna går planenligt är jag klar med dem 25 januari 2011. Blir troligen inte heller några problem att förlänga sjukreseintyget.
Fy katten vad det var kallt i väntrummet får nog ta med mej en filt. Nya streck på andra ställen och lite röntgen sen var det dags, bröstkorg, armhåla och nyckelben strålas i sammanlagt 6 fält.
 Klar 16:00 och ringde taxi för hemresan jodå, vi kommer kl 18:00 - suck 2 timmars väntetid på taxi´n. beslöt mig för att vänta inne på "blocket" men där var lika kallt där. Nåväl taxi´n kom på utsatt tid, på hemvägen tog vi en sväng inom Höör så jag var hemma 19:40. En hel arbetsdag med andra ord.
Nu ska jag ta min hormonpilla sen blir det sängen. Väntetiden för strålningen är kortast på morgonen och jag är ganska morgonpigg, så kl 06:00 står taxin och väntar på mig. På så vis får jag förhoppningsvis mer ut av dagen. Hemresan bokas till 09:30
Idag ska jag stråla -s, har sovit lite oroligt i natt men det är ju ett nytt steg i min cancerresa som ska tas idag inte så konstigt om det pirrar i magen. Återkommer nog med nytt inlägg ikväll när jag vet hur det gick.

lördag 11 december 2010

Julförberedelser och jordfästning

Har i veckan som gick gått på halvfart, har fortfarande ont i händer och fötter trodde liksom att det skulle släppa nu. Har trots allt försökt julstäda lite och tagit fram granen från vinden,så  nu får töserna klä den, ljusen är på plats.
I går var jag och min mamma på jordfästning, det väcker tankar. Mina mörka tankar handlar mycker om oron för återfall och att få metastaser, jag vill ju vara med många år än. Men det finns ju inga garantier för nån alls om vad som händer i morgon eller om några år.
I morgon ska jag ta en sväng till "Lilla Ullared" dvs. Bo Ohlsson och köpa röda stearinljus skulle tro att lite annat också åker ner i kundvagnen.

måndag 6 december 2010

Röntgen och CT i Lund

Åkte hemifrån 9:30 med Taxi från Hörby, anlände till Lund kl 11:00 efter ett stopp i Wollsjö. In på rummet för röntgen, provade ut ställningen jag ska ligga i under mina behandlingar, blev röntgad så läkarna kan markera fälten som ska strålas och slutligen ritade dom med tusch på mej, en del streck och kontrollpunkter så att jag ligger likadant vid alla strålningstillfällena.
Vi gick vidare till strålningsrummen och fick information om drop-in systemet man har vid strålningen som innebär att jag kan komma när det passar mej bäst, ta en nummerlapp och invänta min tur, har jag otur och har 10 stk. före mig är det en väntan på 2-2½ timme. Lite svårt att förhandsboka hemresan med taxi då också, och det i sin tur ger ytterligare väntetid.
Inser att det kommer att ta 6-8 timmar varje dag de närmaste 6 veckorna att genomföra mina behandlingar med det är ändå ett lätt val.
Åkte från Lund 13:20 och var hemma 14:30

lördag 4 december 2010

4 december

Har lyckats komma ut efter några dagar med intensivt snöfall, har vansinnigt mycket snö här nu. Igår var jag ute med mina arbetskamrater från Kiviks musteri. Vi började  med bowling i Tomelilla och fortsatte sen till Ystad för en bit mat på Pizza Regement (som kan rekommenderas) hade det riktigt skoj, Tack Caroline för du fixade detta.
Idag har jag tillbringat  halva dagen i Onslunda sporthall där förberedelserna inför söndagens julmarknad genomförts, har mest gått och tittat och snackat med folk men det ska ju också göras.
Har fortfarande domningar i fingrar och tår, man kan ju hoppas det försvinner.
Ikväll är töserna på fest och gubben jobbar med andra ord är det bara jag och hunden hemma.

onsdag 1 december 2010

snö, snö och ännu mer snö

Vi har världens bästa granne som kommer med sin stora lastare och kör undan snön. Men trappan till källaren måste jag skotta själv, nog så drygt när det snöat sådär 30 cm tur att snön var lätt. I morgon har dom hotat med vind och med all lös snö som ligger så lär det bli kaos på österlen.
Idag mår jag bättre och de tunga tankarna har sjunkit undan igen. Har förstått att det är en helt normal reaktion. Nu ser jag framåt.