söndag 20 maj 2012

Sydsvenskan 14/5

Efter ett kärt återseende på hemmaplan och en god natts sömn tog jag det lugnt i måndags. Fick meddelande om en artikel i sydsvenskan där vd.n för Transmedica (Spenshult) , en patient som varit på Spenshult och divisionschef för cancervården  SuS & RCC Carsten Rose uttalat sig.  Artikeln handlar om att Spenshult inte får remisser från Skåne för rehabilitering av cancerpatienter, Då ilsknade jag till och skrev till journalisten på SdS, 2 regionpolitiker (M & MP)och till RCC. VILKET PÅHOPP PÅ LÄKARE OCH KURATORER RUNT OM PÅ CANCERKLINIKERNA I SKÅNE, FY SKÄMS!!!!
Så här skrev jag:


Hej


Det finns högkvalitativ internatbaseradcancerrehabilitering i Skåne och CANCERPATIENTERNA VÄLJER  LYDIAGÅRDEN.
Jag som cancerpatient reagerar starkt på artikeln i gårdagens SydSvenskan (14/5), där man FELAKTIGT påstår att skåningarna står utan cancerrehabilitering. Sanningen är den att vi patienter efter en oftast lång och oerhört krävande behandlingar är noga med 
att kvaliten på den internatbaserade  cancerrehabiliteringen är hög. Vi skånska cancerpatienter får om vi har tur veta om möjligheten till internatbaserad rehabilitering via sjukvården men ofta är det via någon annan cancerdrabbad. Redan där försvinner massor av patienter som är i stort behov av rehabilitering. 
RCC har tagit hjälp av Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering har tagit fram en checklista som kan vara ett underlag för bedömning av kvalitet på cancerrehabilitering i internatform som du kan ta del av här.  Jag har vid  tillfälle mailat bl.a. Anders Åkesson och frågat vilka "poäng" Spenshult fått vid denna kvalitetssäkring, har inte fått några svar. Lydiagården har enligt dessa mätningar högsta poäng. Det är då inte så konstigt att vi patienter som är i behov av och får vet om möjligheten till rehabilitering väljer Lydiagården och  BER vår doktor skicka remissen dit. Som tur är har vi många fina människor inom proffesionen som jobbar runt om i Skåne på cancerklinikerna SOM SER TILL PATIENTERNAS ÖNSKEMÅL. 

Jag blir mycket upprörd över Carsten Rose´s uttalande att SuS och RCC ska vara lojala med de upphandlingsavtal som politikerna beslutat om.  Jag är SÅ glad att våra läkare och kuratorer inte satt sig i politikerna knä utan lyssnar på oss patienter. Och eftersom 5-klöver är för valfrihet och kvalite´;), så väljer de allra flesta patienter att fortsätta åka till Lydiagården för rehabilitering trots att man själv måste ordna finansieringen.
Carsten Rose säger själv i "klipp" som man kan se på RCC´s hemsida att man MÅSTE lyssna på patienterna.
Politikerna SKA lyssna på våra LÄKARE,  KURATORER och andra som förutom vi patienter sitter med kunskapen om hur vi cancerpatienter mår, det vet de flesta politiker INTE för dom har bara varit på "studiebesök" inom cancerträsket.  Politikerna tar tagit ett i mina ögon CYNISKT beslut  när man skrev avtalet med Spenshult  där man för övrigt INTE garanterar något MINSTA antal skånska patienter vilket ledningen för Spenshult påstått i en tidningsartikel i höstas. 
genom att förlägga rehabiliteringen långt ifrån hemorten för de allra flesta skåningar skapar man en minskad efterfrågan fast behovet egentligen bara blir större och större. Denna sk. minskade efterfrågan gör att regionen sparar pengar. 
Det är kanske dags att titta igenom avtalet så att patientsäkerheten inte äventyras.

De skånska patienterna väljer istället Lydiagården för sin cancerrehabilitering ÄVEN om det innebär att vi patienter SJÄLVA måste ordna finansieringen oftast genom fondmedel eller privata gåvor. 
Lydiagården har specifika veckor för ex. prostatacancer , bröstcancer, ung bröstcancer,gyncancer & laryngcancer, veckorna delas också upp  Kroniska veckor - Aktiva veckor.  vilket Spenshult INTE gör - enligt den torftiga information man kan få via hemsidan så är veckorna indelade  -har cancer/ -har haft cancer.  Har från cancerpatienter som varit på Spenshult fått till mig att man blandat kroniskt sjuka och de som genomgått en botande behandling. 

Per Nyman säger att Spenshult inte "går under" pga de uteblivna remisserna, klart dom inte gör. Det drivs ju som ett vinstdrivande utlandsägt företag. Lydiagården däremot är en NON-profit stiftelse som lägger varje inkommen krona i rehabiliteringen för cancersjuka.

Hoppas på en ny artikel som belyser problemet på ett sätt där den lilla människan syns.Bröstcancerföreningen jag är med i ska senare denna månad på studiebesök på Spenshult, vi hoppas då få svar på frågor som:  program för de olika veckorna, utvärdening, vilken marknadsföring man haft etc.  och massor av andra frågor.

Skrev en saga i höstas, som ganska enkelt förklarar hur det ligger till.


Med vänlig hälsning Carin Lökken
carin_lokken@hotmail.com  
0734-132975


Det tog mig bara 20 minuter att få ihop det, skrev i ren ilska. Har fått en del reaktioner på den, alla positiva än så länge. 

Inga kommentarer: