Hej igen!!!
Påsken närmar sig med stormsteg, det gör också "2-årsdagen" från min cancerdiagnos. Än så länge hänger jag med men oron och ångesten för återfall ökar och gör sig påmind vid "speciella" datum. Så är det nog för de flesta av oss som hamnat i cancerträsket och inte bara varit på studiebesök.
Region Skåne har om jag tolkar det rätt 2 gällande avtal om internatbaserad cancerrehabilitering, Vidarkliniken i Järna till 2013-12-31 om högst 4,5 miljoner kronor/år och Spenshult i Halland till 2015-03-31 även där 4,5 miljoner kronor/år. Det är inte mycket till valfrihet om man som cancerpatient vill åka på cancerrehabilitering på vårdavtal. Men jag konstaterar att det finns 5 gällande avtal med olika aktörer gällande reumatisk rehabilitering och flera upphandlingar pågår.
Vilket oflyt att jag fick cancer och inte reumatism, för då hade jag haft möjlighet att välja mellan flera olika aktörer med vårdavtal för min rehabilitering.
Jag har via uppgifter från Region Skåne fått reda på att Spenshult hade "hela" 11 patienter från Region Skåne 2011. Och att man fram till halva mars mottagit totalt 21 remisser från region Skåne.
Jag anser att Spenshults förmåga att "locka" de skånska cancerrehabiliteringspatienterna har misslyckats. Det har gått 1 år och totalt 30 remisser, vilket innerbär lite drygt 10% av den upphandlade kvoten.
*Detta i sin tur borde vara anledning att titta på punkt 13 i avtalet, punkten om förtida uppsägning av avtalet. för att förhindra ytterligare oro och ångest som i sin tur genererar fler sjukdagar bland patienter med rehabiliteringsbehov.
Vidarklinikens patientantal har jag inte fått reda på än, men enligt personalen på Vidarkliniken är det inte många skåningar som varit där genom åren.
Under 2011 hade Lydiagården 262 patienter som Region Skåne betalade för och hittills under 2012 har man haft över 50 gäster varav 35 varit skåningar. Lydiagården har mottagit över 70 remisser i år. enligt den checklista som Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering arbetat fram har Lydiagården mycket höga poäng.
Vi skånska cancerpatienter visar tydligt var vi vill ha vår cancerrehabilitering. Region Skåne och HSN agerar cyniskt och konstruerar genom sitt agerande ett minska rehabliliteringsbehov genom att förlägga rehabiliteringen på för stort avstånd för de allra flesta skåningar. Det faktum att "leverantören" har ringa erfarenhet av cancerrehabilitering gör inte saken bättre. Vi cancerpatienter är ofta väldigt "nergångna " både fysiskt och psykiskt och vill ha möjlighet att välja en rehabilitering med dokumenterad hög kvalitet.
* Kan region Skåne medverka så det finns möjlighet att få åka till Lydiagården på riksavtal???
* Hur kvalitetssäkrar Region Skåne den internatbaserade rehabiliteringen??,
*och hur många poäng får Spenshult och Vidarkliniken enligt den checklista som Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering arbetat fram??
Ni har ju vid alla de tillfälle jag pratat med er beklagat situationen som Lydiagården hamnat i. Nu är det dags att ni återupprättar ert förtroende hos alla cancersjuka skåningar som behöver internatbaserad cancerrehabilitering.
Regionen har ju som vi sett gjort flera dåliga upphandlingar med både ambulanser och sjukresor, även om ni inte var med då så är det samma färg som regerar.
Det är fortfarande så att väldigt många patienter inte får information om cancerrehabilitering via sjukvården, de allra flesta hör om det via någon bekant med cancer som haft turen att få komma på rehabilitering.
Det är inte så idag som RCC skriver på sin sida om informationen och rehabilitering, där finns MASSOR mer att göra.
Information- och stödprogram
RCC Syds mål är att alla cancerpatienter och deras närstående ska erbjudas att delta i informations- och stödprogram som ett led i rehabiliteringen.
I södra sjukvårdsregionen finns idag olika program som cancerpatienter och deras närstående bör få information om. Det mest kända av dessa är stöd- och undervisningsprogrammet Lära sig leva med cancer. Läs mer om det här.
De olika sjukvårdsregionerna har också genom olika vårdavtal tillgång till rehabiliteringsvistelser i internatform för cancerpatienter. Det gäller till exempel Spenshults cancerrehabilitering (vårdavtal med Region Skåne) och Lydiagården i Höör (vårdavtal med Landstinget Halland). Dessutom kan cancerpatienter söka medel från hjälpfonder för rehabiliteringsvistelser vid exempelvis dessa och andra rehabiliteringshem.
Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering har tagit fram en checklista som kan vara ett underlag för bedömning av kvalitet på cancerrehabilitering i internatform som du kan ta del av här.
Med hopp om en GLAD PÅSK!!
vänligen Carin Lökken
PS//den här häxan tar en sväng till Blåkulla på torsdag men återvänder hem med förnyad energi. // ds
2 kommentarer:
Du är BÄST!! Vi ses på Blåkulla!
Kram Lisbet
Heja Carin !
Skicka en kommentar