onsdag 24 juli 2013

jobbeli-jobb


Idag har jag varit och klippt mig, superkort som vanligt. Har inga större bekymmer med frisyren - in i duschen, torkar lite och ev. i med lite vax. Klart!!
På söndag ska jag vara med vid en välgörenhetsgolftävling på Kristianstads Golfklubb vars banor är belägna i Åhus. Rosa-Blåbollen heter tävlingen och alla intäkter går oavkortat till BCF Victoria och till Provite. Första utslag är 07:00 och prisutdelningen är vid 19-snåret så det blir en lång dag. Vi (BCF) ska stå vid utslagsplatsen på bana 8, där ska vi förmå de tävlande att satsa en peng på att de kommer närmast hål. Vi hade trots regn och rusk riktigt roligt när vi var med förra året.

Jag har förutom mina dagar i "trädgård" hjälpt till i odlingen med sommarbeskärning, gallring och nu de senaste dagarna uppbindning av nyplanterade träd. Så det blir väl 80% i Kivik och 75% på natten under juli månad. Men jag har energin och har en underbar utsikt från min arbetsplats, -en lisa för själen.
Våran lilla Kajsa har det besvärligt i värmen, hundar svettas bara genom trampdynor och nosen och det räcker inte i den här värmen vi har nu. Hon hade en episod med lunginflammation förra våren och samtidigt konstaterades att hon har astma. Nu har hon astmaliknande andnings så vi "puffar" henne för att underlätta för henne. Vi håller varandra sällskap inomhus där det är lite svalare, har får nog av sol och värme när jag jobbar. 
Sen kan jag inte sticka under stol med att jag är rädd för att få hudcancer om jag solar för mycket.
Mm - så e de.


lördag 20 juli 2013

Värmebölja

Det är varmt nu, riktigt varmt och TORRT. Vi lägger nog minst 4 timmar på att vattna plantskolorna och de olika besöksmålen varje dag. Då vattnar vi bara det som vi absolut måste, äppelträden i odlingen bevattnas av fabrikens processvatten.
Det har varit marknad i närområdet i veckan som gick, utan mig det här året. Blir trött av bara tanken att gå runt i värmen och trängas - nej tack!! Jag har jobbat i Kivik 4 dgr varav 2 i odlingen där jag hjälp till med uppbindning av träd och sommarbeskärning av pigeonen. (Eldrött Duväpple).
Jag har 5 nätter den här veckan så det rullar på med arbetade timmar den  här veckan - men det är inte lika intensivt varje vecka. Det är kanske inte hållbart i längden men än så länge funkar det.
I onsdags morse ringde Tessi mig från sitt jobb, dom har ett litet hönshus på serviceboendet och stackars herr Igelkott hade fastnat i nätet. Jag fick rycka ut med bultsaxen och befria stackaren.

Vi körde en tur till campingen i onsdags, svärmor har haft besök av ett syskonbarn  (T-E kusin) från Norge och det blir långt mellan gångerna vi ses så det gäller att passa på.
Gladorna, en grupp bröstcancerdrabbade kvinnor från Österlen hade träff i Svarte i onsdagskväll. Vi åt gott och avslutade med en liten promenad vid havet.
Dagarna i helgen tillbringar jag inomhus i svalkan eller i skuggan om jag är utomhus, jag får min dos av värme och solsken ändå. Tål inte värmen så bra längre, och varför utmana ödet? Vill inte ha malignt melanom. Blir lite tvätt som torkar i solskenet och datortid, en och annan powernap i soffan lär det också bli.
Känner lite mer värk i händer och fötter, inte så mycket när jag är igång och aktiv men när jag lagt mig så känner jag av det. Men än så länge känner jag mindre av biverkningarna än när jag tog tamoxifen. Jo det är ju det där med värmevallningarna - dom är jävligt intensiva när dom kommer och är jag då varm sen innan - PUH!!



söndag 14 juli 2013

medicinbyte

Det är nu 6 dagar sedan jag bytte från Tamoxifen till Letrozol, vet inte hur lång tid det tar och om man ska märka någon skillnad.
 Jag har än så länge bara positiva effekter av bytet, mindre stel på morgonen och mindre värk. Idag är första dagen på mycket länge jag inte tagit värktabletter. Trots att just ledvärk är en väldigt vanlig biverkning som man kan få av aromatashämmare. Men det kommer kanske, men nu njuter jag av dagarna utan värk och hoppas jag slipper biverkningar.
Vi får själva ordna frukosten i Kivik nu några veckor framöver, idag har jag bakat grahamsbullar som jag tar med till Kivik imorgon. De andra i trädgård/odling bidrar med vars lite. Det är marknad i Kivik i dagarna 3 så det blir säkert full rulle på jobbet den här veckan.
Det har varit loppis i byn i helgen med efterföljande fest för dom som hjälpte till, det resulterade i att vi hade
vägarbetsskyltar och en stor vägkon i vår trädgård i morse, lagom kul. Vi deltar inte i byn loppis eftersom vårt engagemang finns i grannbyn Onslunda. När det är loppis sitter vi på terassen, fikar och kollar på alla de olika sorters folk det finns.

onsdag 10 juli 2013

Information från min ev. nya arbetsgivare

Idag har jag gallrat o klippt träd, det blev en annorlunda dag på jobbet.
Den personliga assistansen i Tomelilla kommun lägges från 1oktober ut på entrepenad, idag fick vi den första informationen från företaget som vann upphandlingen - ska räkna på förlusten på nätterna innan jag bestämmer mig. Känns sådär......vill inte jobba gratis.

tisdag 9 juli 2013

"Svitt o trett" efter 8 timmars arbete

Så härligt att ställa sig i duschen efter ett väl förrättat dagsverke, vi håller på att slå gräset i Hassemuslunden. Till vår hjälp har vi nyslipade liar och en rejäl grästrimmer, det underlättar med västen som vi hänger maskinen i. De senaste dagarna har det varit rejält varmt men vi turas  om att gå med maskinen.
Det blir jobb i Kivik 4 dgr den här veckan, i morgon ska jag gallra Alice och transparange Blanche samt sommarbeskära pigeonträden. 
 Nu känns det inte längre som jag flyr in i jobb för att springa från mina rädslor och mörka tankar, som jag kanske gjort innan. Dom finns där ibland men inte så ofta som tidigare.


börjar med Letrozol imorgon

Min doktor på bröstmottagningen på CSK ringde idag för att meddela resultaten av blodproven som togs förra veckan.
Värdet av östrogen i blodet var inte mätbara, och nåt annat som jag glömt namnet på var inte heller mätbart. Detta innebär att jag kan påbörja del 2 av swift-behandlingen med antihormoner.
Tamoxifen blockerar östrogen-receptorerna så att cancercellerna har svårare att ta sig in.
Letrozol blockerar och "stänger ner" den östrogen produktion som förekommer i lever och binjurar efter klimakteriet.


Letrozol Teva innehåller den aktiva substansen letrozol. Den tillhör en grupp av läkemedel som kallas aromatashämmare. Det används vid hormonell (eller endokrin) bröstcancerbehandling.
 Vad Letrozol Teva används för 
Letrozol Teva används för att förebygga återkomst av bröstcancer. Det kan användas som första behandling efter bröstoperation eller ges efter fem års behandling med tamoxifen.
Letrozol Teva används också för att förhindra spridning av bröstcancer till andra ställen i kroppen hos patienter som har framskriden sjukdom.
Letrozol Teva skall endast användas för att behandla östrogenreceptorpositiv bröstcancer och endast hos kvinnor som har passerat övergångsåldern, d v s som inte längre har menstruationer.
Hur Letrozol Teva verkar 
Tillväxt av bröstcancer stimuleras ofta av östrogener vilka är kvinnliga könshormoner. Letrozol Teva minskar östrogenmängden i kroppen genom att blockera ett enzym(aromatas) vilket deltar i östrogenproduktionen. Detta leder till att cancercellernas tillväxt och/eller spridning till andra delar av kroppen sker långsammare eller avstannar helt.
Jag kan förvänta mig ungefär samma biverkningar som med Tamoxifen men vi får se hur det blir.
Medicineringen är skräddarsydd för just mig och det finns många olika varianter på behandlingar.
Vi bestämde att det inplanerade besöket inte kändes nödvändigt, vi klarade av ärendet på telefon. Men när jag kom hem låg det ändå en kallelse till CSK och den andra doktorn jag varit hos de senaste gångerna. Får ringa imorgon och avboka det besöket.

Idag har vi börjat slå gräset i Hasselmuslunden med lie eftersom en del grovt ogräs inte kan tas med grästrimmern. Bjuder på en bild i min rosa outfit.

söndag 7 juli 2013

"Tutteträff light"

Idag blir det bärbuffe på www.eriksgarden.nu/ med Lisbet. Vi firar mina 888 dagar och hennes nya "tuttar ". Galna? -Jadåå!!!
 Nåt roligt ska man väl göra. :-)

Är lite seg idag, blev inte den nattsömnen jag hade hoppats på men men....


 

lördag 6 juli 2013

Adelssläkten Gagge

Jag började undersöka vart jag kom ifrån. Ja inte det där med blommor och bin utan mitt ursprung på min farmors sida. Hamnade på 1600 talet och Mogens Gagge. En dansk-bornholmsk adelssläkt. Min pappa brukade vara blå om läpparna, var det månne adelsblodet som syntes.

888 dagar kvar av cancerbehandlingen 20130707

Det blir länge mellan varje inlägg, men  livet pockar på och sen datorn flyttades upp blir det inte att jag sitter där så ofta. Funderar på att skriva ut bloggen som en bok, finns sajter på internet där man kan designa och beställa. Är ju inte helt gratis men nåt ska man unna sig. 
I morgon har jag 888 dagar kvar med den antihormonella behandlingen, Lisbet och jag ska fira detta på Eriksgården i Tolånga där man kan äta god bärbuffe. Årets planerade semester är avklarad,3 nätter i midsommar, nu blir det inget förrän äpplesäsongen börjar. 
Hälen är inte helt goo 😕 men jag får väl bli flitigare med träningen. 
Har just nu svårt med motiveringen gällande min bantning och har öka 1-2 kg igen,  ska försöka komma in i rätt spår igen. Ge mig styrka!!!