måndag 30 april 2012

Det är gott att leva




Bild nr 1 är den knopp jag tar ett foto av varje arbetsdag på Kiviks Musteri, sorten heter Santana.
Den 2:a bilden är en knopp på de gamla Belle de Boskopträden
Den 3:e bilden är en blomma på päronsorten Pierre Cornelle

Jag jobbar i en fantastisk miljö där jag är nära naturen hela tiden, den är en behaglig kontrast till mitt jobb i kommunen.
Vi håller på med anläggandet av en Hasselmuslund, den gränsar till Stenshuvuds Nationalpark.

Gräsmattan var klippt när jag kom hem idag, och hammocken är på plats nu ska bara taket på plats.
Känner inte alls av den mentala tröttheten som knappt fick mig ur soffan på hela helgen.


söndag 29 april 2012

Helg-lat

Det har hänt en del med träden de senaste 2 veckorna, - naturens under!!
Therese vår äldsta dotter kommer att åka till England som AU Pair under 1 år. Hon åker dit redan nu i maj för att träffa familjen, återvänder hem för Trines student och tjejernas Greklandsresa. Tanken är om allt fungerar att hon reser sista veckan i juni och börjar jobba 1 juli. Det är ett äventyr för livet och jag är säker på att det kommer att gå bra.
Ett jättebra lokalt initiativ är LivslustYstad , med träffar för cancerdrabbade i Ystad/Österlenregionen. Nästa gång är det glamourdag, då blir det sminkning och fina kläder. En fotograf kommer att ta bilder som jag får med mig hem. Ska göra det fast jag ALDRIG sminkar mig annars. Men va fasen,  hur illa kan det bli? Det finns både tvål och vatten om jag inte trivs.  Lördagen den 25 maj kommer köpmannaföreningen och Radio Active ha en insamling för livslustYstad. man kommer att samla in skjortor som ska hängas längs med hela Östergatan.
Jag är lite konstigt trött, - inte trött trött så jag behöver sova. -inte trött så jag inte kan jobba och ta i, fast jag jobbar mer än heltid. Utan mer trött så att jag har problem att ta initiativ till att göra saker - få ändan ur vagnen helt enkelt. Är det de som kallas FATIQUE ?!? Trött är jag i alla fall. Min kalender är viktig för mig, där planerar jag in även lugna aktiviteter som jag kan ta bort om lusten för det inte infinner sig. Samtidigt stoppar det mig från att ta på mig för mycket grejer, är dagen full så är den.

Har deklarerat idag, det blir en slant över som kommer i början på juni. Men fy fasen vad jag betalt in mycket i skatt - å andra sidan har jag fått ta stor del av skatteintäkterna under behandlingarna.
Igår firade vi en svåger som nollade. God mat och dricka, fick skjuts dit så det blev både snaps och cider.
Idag var tanken att vi skulle sätta upp förtältet till svärmor men det blåser ganska mycket så vi får skjuta på det till tisdag och hoppas på mindre vind då.
Så idag går det i slapphetens tecken, kommer inte att gå speciellt många steg utom möjligen ner i källaren för att hämta tvätten.



onsdag 25 april 2012

här går det undan.

tjoff, tjoff, tjoff. Ibland är det så att man rusar från det ena till det andra. Tisdagen var en sådan dag.
* Personalmöte på morgonen,
* Powerwalk hem efter det en
* Snabb tur in i duschen.
* Strax efter lunch åkte jag  till Kristianstad för att gå på en föreläsning om "Bröstcancer - diagnos & behandling" som dr. Hetti Teder höll på CSK.  Hade tur när jag skulle hem och hann till bussen med 2 minuters marginal.
* Hemma i 30 minuter sen var det barnvakteri på fotbollsträningen.
* När jag landade på jobbet kl 21 kunde jag bromsa.
Idag har jag varit på Moomsteatern i Malmö med kollegor för att se "Autist, Javisst!!" En föreställning där Gunillla Boethius sätter på sig de "autistiska glasögonen" och tar publiken till en värld i ständig kamp med normaliteten.  Strax innan vi skulle gå in såg jag ett välbekant ansikte, vi hade nästan inget hår förra gången vi sågs. Det var en av kvinnorna som var på cancerrehabilitering samtidigt som mig på Lydiagården. Det blev en varm och innerlig kram, hon fick lite foldrar om Lydiagården som jag hade med mig i väskan.
Imorgon blir det en ny dag i Kivik, spännande att se vad som hänt med äppelträden sen sist. Åkerkommer med bild


måndag 23 april 2012

Känner mig lugn nu :)

Har varit hos doktorn idag, han förstod min oro och gjorde en grundlig undersökning av min hals. Tittade med "kamera" i näsa och hals, fy alltså - slemhinnor är inget snyggt. Doktorn konstaterade att mina slemhinnor i näsa och svalj är torra och att det därför samlas en del "gojja" på väggarna. Ska spola med nässpruta och smörja näsborrarna med nån olja.  Vidare trodde han precis som en vän sa till mig i fredag att et kunde vara läckage på magmunnen, då kan man tydligen känna sig tjock i halsen utan att ha halsbränna. Remiss blir skickad till datortomografi eftersom jag har den historien jag har.
Känner mig mycket lugnare nu.
Idag började stegräknartävlingen och det finns en sida som omvandlar det flesta aktiviteter till steg. här  ex: 8 timmars trädgårdsarbete omvandlas till 65000 steg.
Gick ner till Tomelilla ikväll och ska gå hem efter mötet i morgon förmiddag. Jag är taggad.

söndag 22 april 2012

Nu ska jag gå & gå & gå.....många, många steg

Har slappat hela helgen, ätit massa godis som jag inte borde äta. men men... Under lördagen fanns det egentligen ingen ursäkt att inte snöra på sig gympadojjorna, men nä... idag har det regnat så....ja, det kommer en ny dag i morgon. har tagit rejäla sovmorgnar och det behövde jag nog.

Kommunen har utlyst en stegräknartävling  inom LSS,
friskvårdssatsningen i det teamet som jag jobbar i.
Vi som jobbar tillsammans är taggade till 1000.
Stegräknarna som är rosa är inköpta av Bröstcancerföreningen så det blir 2 nyttigheter på samma gång.
Tävlingen börjar imorgon och håller på i 14 dagar. man hade en tävling under tiden jag var sjukskriven, men då var det "stafett-pinne varianten" och mina kollegor hade oturen att ha stegräknarna under de 2 värsta snöovädersveckorna i december 2010. Nu har alla 150 fått varsin stegräknare och det är bra.Nu ska jag gå & gå & gå.....många steg ska det bli.


Jag hoppas kunna sätta en stor smiley-gubbe på bloggen i morgonkväll.

fredag 20 april 2012

Trötter

Egentligen skulle jag och  en kollega  kört till en föreläsning i Kristianstad om "våld i hemmet" som mitt fack ordnat,  då kollegan fick förhinder hoppade jag också av. Med facit i hand var det ett bra val, för jag har varit riktigt trött nu några kvällar.

Idag på LivslustYstad provade vi på Rawfood, hade föreläsning om "vägen till läkning" och samtalsgrupp.

Efteråt körde jag ut till campingen för att hjälpa svärmor att få husvagnen på plats, efter lite mix och trix så kom den på plats.

Körde inom affären och handlade på hemvägen och nu är jag helt slut. Ska bli skönt med en ledig helg för nästa vecka är galet uppbokad. Sådana här dagar känner jag att orken inte finns där till 100%.

Har just nu svårt att fokusera på annat än läkarbesöket jag ska på måndag förmiddag, behöver ha annat att fylla hjärnan med i helgen.

onsdag 18 april 2012

Beskärning

Idag har vi klippt träden i sortiment-odlingen, + den ena halvan av päron-alle´n.
Nästa gång jag jobbar  (nästa torsdag) är nog alla träden färdigklippta, det har inte hänt så mycket med blomknoppen sen i tisdags men det händer nog en del på en vecka.
Det är nåt speciellt med att klippa äppelträd som jag inte kan förklara, det ger mig sinnesro.

tisdag 17 april 2012

Hur ett äpple blir till.

Det här är en blomknopp på ett Santana - äppelträd, är en sort som många allergiker faktiskt kan äta.  Om jag kommer ihåg det ska jag ta en bild varje gång jag jobbar i Kivik. Så får vi se vad som händer.
Igår precis när jag kom till jobbet gick blixtlåset i brallorna sönder, fick se till att dra tröjan långt ned hela dagen igår. körde och köpte en ny rosa blixtlås efter jobb och nu är byxorna lagade.



Vi lämnade Audi´n på service idag, dags för byte av kamrem  så där går en del av skattepengarna. :-(  Gick hem från Tomelilla 6,5 km ,63minuter, 8017 steg.

Till helgen är det dags för svärmor att ta ut husvagnen, vi brukar "rodda" en hel del i samband med det. Ny plats på campingen och förhoppningsvis blir allt mycket lättare på den nya platsen. Sätter nog vagnen på fredag och sen tar vi väl golvet i helgen.

Dom ringde precis från Öron - Näsa - Hals, har fått tid på måndag. SKÖNT!!!

söndag 15 april 2012

Våren är ljuvlig och jävlig.

Firade min gudson´s 20 årsdag igår. God mat och dricka, tyvärr fick jag bryta upp tidigt eftersom jag började jobba kl.21. Avverkade min långrunda (12 km) i morse på 1 timme och 50 minuter. Hittade en bra  musikkanal på radion och kunde trampa i takt till musiken. Blev 13700 steg lite drygt. Skoskaven återkommer ganska direkt så jag går "bara" mina vanliga steg i morgon.
Damerna spelar match i Lund i dag, ingen av mina töser ska vara med så jag hoppar över att köra dit. Med dagens bensinpriser får man tänka 2 gånger innan man kör. Istället inviger vi grillsäsongen, töserna har handlat maten så det blir en överraskning.
Ska bli spännande att se vad som hänt med blomknopparna på äppelträden sen i torsdags, tror jag ska välja ut en och fotografera den varje gång jag jobbar i Kivik. Förhoppningsvis är det ett äpple framåt hösten.

Bläddrade tillbaka till för 2 år sedan i min facebook, livet gick i 190 knyck sen blev det tvärstopp. Ingen nätt inbromsning där inte. Det som sedan hände har förändrat mig både till det yttre och mitt inre. På gott och ont.
2010  04 22  mammografi i Ystad
2010  05 03 Ultraljud och biopsi CSK
2010 05 20  Får svart/vitt att herr C kommit på besök.
2010 06 08  Operation
Tänker mycket just nu kanske för det är den delen av året när jag blev sjuk. Märker att jag har ett stort behov att vara ensam med mina tankar. Det är därför skönt att gå dom långa promenaderna. Tror det blir bättre när jag varit på ÖNH och doktorn där sagt att halsen är ua, men tankarna på ev. återfall har poppat upp. Den känslan delar  jag nog med många medsystrar och bröder. Det är omöjligt för dem som inte gjort "resan" att förstå.

Skrev så här dagen efter jag fått reda på att jag hade spridning till lymfkörtlarna.
Å være sterk er ikke å løpe raskest, 
å hoppe høyest eller løfte tyngst...
Å være sterk er ikke alltid å vinne, alltid ha rett eller å vite best....
Å være sterk er å se lyset når det er som mørkest, 
slåss for noe man tror på" Det finnes ikke en ubetydelig dag i ditt liv...



Men annars mår jag bra. Ja, det är ju dom där kilona förståss.....

lördag 14 april 2012

Gong

LivslustYstad är 5 träffar för kvinnor som har eller haft cancer i Ystad - österlenregionen. Igår startade dagen med Medicinsk Yoga, ett "prova på pass" med Karin Månhav. Hade lite problem att hitta mitt 3:dje öga, det ska sitta nånstans mellan ögonbrynen, men kände mest av det tjocka i halsen. Nåt som var riktigt häftigt i yogan var det här: "gongen" jag trodde inte att det gick att få så många olika ljud och styrkor av en liten gong-gong. En annan upplevelse var hur effektiv "mantra" är. Ska nog anmäla mig till "gongbad" och hoppas mina töser kan följa med mig.
Åt en jättegod lunch - Lax m.tillbehör. Under eftermiddagen var det föreläsning av läkare och personal från cytostatika mottagningen i Ystad.



I morse vaknade jag till härligt vårväder och promenerade hem de 6,2 km  drygt 7000 steg, det tog 58 minuter. Hörde på radion under tiden, där dom berättade att det kommit 1½ dm snö i Stockholm idag vilket orsakade stora trafikstörningar. Mina kolleger från Kiviks musteri deltar i "Nordiska trädgårdar" i Stockholm denna helgen, kanske gör vädret att till-strömningen av folk är mindre idag.

Hade en stund idag fundering att gå den långa rundan nu i eftermiddag, men fastnade vid datorn och fotbollen på TV. Går den i morgon istället.
Förresten har jag bestämt att det är slut med mackor efter 18:00.

torsdag 12 april 2012

Ogilla-knapp på +kilo

Måste göra något åt dom där kilona som bara blir fler och fler och fler.........har gått upp 7 kilo på 2 månader trots att jag börjat gå en massa också. Men jag stoppar väl i mig mer än jag gör av med :-(
En vanlig arbetsdag i Kivik går jag ca 10 000 steg. Ikväll plusade jag på med en promenad till Onslunda och hem igen. det blev ytterligare 10 000 steg.
Karaktären är inte den bästa och ostmackor är så jäkla gott. Men nu får det vara slut med det.
Ska klippa mig i morgon, blir snagg trivs bra i det. Efter klippningen är det LivslustYstad, ett event för cancerdrabbade kvinnor bosatta runt Ystad.Sen väntar 3 jobbnätter i helgen.

onsdag 11 april 2012

funderingar om byte Tamoxifen --> Femar

Påskhelgen var lugn vi gjorde lagom mycket. Ska man klaga på något så är det väl vädret, det har varit kallt och blåsigt hela helgen. Har jobbat 2 nätter nu och planen var att köra direkt till Kivik i morse, men när jag vaknade i natt och hörde regnet piska på rutorna kändes det sådär att gå ute hela dagen. Ringde i morse och vi kom fram till att det är begränsat vad vi kan göra i detta vädret. Sparar timmarna till längre fram när vi är i mer tidsnöd. Vi låg bra till tidsmässigt nu till påsk och hade klart det som var planerat.
Trädgårdsmästaren på musteriet är på Stockholmsmässan "Nordiska trädgårdar" 12-15 april, i monter A25:19 hittar du Kiviks musteri.
Min doktor på vårdcentralen ska ringa efter lunch, så får vi se hur vi går vidare med min ömmande hals, blir remiss till öron-näsa-hals i Ystad så får dom bedömma om ultraljud och ev. datortomografi. Har haft ont i 2 månader nu och det blir inte bättre. :-(  Blodproverna såg i allafall bra ut. Varje gång jag får ont någonstans drar det igång tankarna, har en liten hård "ärta" där sårkanterna går ihop i mitt "friska" bröst, men det är nog inget. Funderar mycket nu, är nog inte så lätt att leva med.
Ska kolla upp om jag kan byta från Tamoxifen till Femar eller nån annan aromatashämmare redan nu. Planen från onkologen på CSK var att jag skulle gå på Tamoxifen 1-2 år. Nu har jag gått på den i 1½ år, om forskningen visar att aromatashämmare är mer effektiva när det gäller att minska återfallen så vill jag byta redan nu.Mina biverkningar av Tamoxifenet har väl varit måttliga om jag jämför med många andra, får väga biverkningarna och återfallsriskerna på en våg. Aromatashämmare  tar bort östrogen, det ökar risken för benskörhet + en massa andra grejer som kan hända. Hittade en artikel här. Vill nog då helst ha Femar  (eller motsvarande)men Femar omfattas inte av högkostnadsskyddet och 100 tabletter kostar 3500 så vi får se.
Är  snart dags att begära remiss till gyn och den årliga mammografin närmar sig, hoppas på ultraljud också. Skickar en förfrågan via mina vårdkontakter till onkologen.
Ytterligare ett damlag i sydost har fått kasta in handduken, senast i raden är Lövestad/Vanstad. Damlaget i Onslunda har sedan tidigare fått 4 nya spelare när Gärsnäs AIS tvingades lägga ner sitt damlag, kanhända att det kommer några Lövestadtjejer och tränar med oss. Tråkigt när det blir så men man kan inte trolla med knäna.


måndag 9 april 2012

barmhärtighetsmord på en gräsand

När vi körde hem från Helsingborg igår inträffade något obehagligt som gör mig riktigt förbannad. Lisbet körde i maklig takt efter en liten vit bil som ibland knappt höll styrfart. När man passerar  ????-stånga nånting där finns det en liten damm med svanar och gräsänder. Hastigheten är reglerad till 50 km/h.  På vägen går det 3 gräsänder, alla normalt fungerande bilister stannar och släpper dem över vägen ner till dammen. Bilen framför oss stannar inte utan försöker zig-zacka mellan gräsänderna, som de flesta förstår går detta inte så bra.
Bilen kör över en av änderna, gasar på och försvinner. Hur fan kan man göra så??
En mötande bil och vi stannade för att se hur det gick, det var ingen vacker syn kan jag säga men den stackars gräsanden levde fortfarande. Vägräcket vid dammen är fästa vid stenfundament, för att förkorta lidandet för gräsanden så .......... tror inte den kände något. Lade den sedan vid dammkanten eftersom gräsänder ofta uppträder i par. Vi ville inte ha en sörjande gräsand ute på vägen.  Väl inne i bilen och när jag tvättat av mig med våtservetter och handsprit upptäcker jag hur mina byxor ser ut, hmmm - blodstänkta.
Jag har svårt för att se blod och sår i de flesta fall, men när det gäller djurs lidande gör jag hellre processen kort än kör förbi när jag ser djuret lida. Skulle ha svårt att backa tillbaka eller köra över nåt djur 2 gånger. Ofta när jag är ute och går ligger det påkörda djur inte så sällan katter ute i vägbanan, har jag möjlighet drar jag in dem till sidan.


Likadant varje år, då kommer diskussionen upp vad som egentligen räknas som Österlen. Ingelstad och Järrestads härader ingick tidigt i begreppet Österlen. Fritjof Nilsson Piraten tyckte att Albo härad också skulle ingå i Österlen. I länken nedan hittar ni vilka byar som tillhör vilken härad. Varje härad har sin egen folkdräkt (bunad på norska). Hade länge delar av en gammal Ingelsta-dräkt liggande här hemma, skänkte den till hembygdsföreningen när jag insåg att det aldrig blir av att jag gör nån ny.
http://www.esff.se/info/harad.htm#ingelstad

söndag 8 april 2012

Påsken på Österlen =Påskrunda. Lunch i Helsingborg.

Min påskledighet inleddes i fredags morse, men tjuvstartade torsdag eftermiddag med kafébesök i Ystad. Fredagen som är starten på den galna konstveckan åkte jag och kusin Lotta med make runt på lite olika loppisar. Blev inga fynd för egen del, men det är trevligt att bara kolla runt lite.
Påskaftonen var iskall med inslag av snö -blää. Fotboll på eftermiddagen och lite påskmat här hemma på kvällen med L & S.
Idag söndag har jag varit på lunchdate med 4 "cancertanter", vi träffades på internetforumet Cancertjejer, Ett jättebra "stängt" forum som jag var inne på mycket i början när jag blev sjuk. Där är inga frågor dumma eller konstiga, där kan man ösa ut sin ångest. Nu är det sällan jag är inne på sidan, blir nog så ju längre tiden går. En del av kvinnorna jag fick kontakt då har jag träffat vid 3-4 tillfälle i verkliga livet också. Det är kvinnor från spridda delar av Sverige, någon från Stockholm, Mora och från flera håll i Skåne. Dagens träff var i Helsingborg och lunch på Haket, det är ett ställe jag verkligen kan rekommendera. Vi skrattar och har jätteroligt när vi träffas och jag tror inte att någon kan gissa att det är cancern som fört oss samman. Nu ser vi fram emot sommarkortet då vi kan åka och träffas lite varstans i Skåne till en rimlig slant.

fredag 6 april 2012

Har jag gjort bort mig nu igen?!? Bjuder på det!!


Ibland har jag mina "ljusa stunder" när dom där kognitiva besvären som man kan få på grund av tamoxifenen slår till med full kraft. Det blir bara tomt och jag kan inte tänka klart.

En gång i höstas skulle jag tanka bilen vid en automat med 4 pumpar i Tomelilla, 
körde fram till nr:4 men hittade ingen kortläsare -->gick diagonalt över till 1:ans pump --> sätter i kortet och ser sen att det bara funkar på pump1 & 2. upptäcker att jag står vid en E85- pump (4:an)--> Avbryter.  Ser att det finns en kortläsare på  3:an --> flyttar bilen till 3:ans pump och sticker i kortet --> upptäcker då att bilen står på fel sida, för det finns kortläsare på både 3a & 3b. Jag står på 3b och har naturligtvis satt i kortet i 3a --> så jag avbryter köpet igen och vid 3:dje försöket fick jag bensin. Det satt några killar i en firmabil kan tro dom hade roligt åt mig.

Jag åkte till Malmö med tåget för inte så länge sedan, fixade biljetten i kortautomaten allt var frid och fröjd. Men när jag skulle hem stod det still i hjärnkontoret igen. Gjorde enligt instruktionen på pekskärmen helt till det står "håll jojo-kortet mot kortläsaren", finns en bild på kortläsaren på pekskärmen. Vad händer ja jag sätter upp kortet mot pekskärmen och vad händer då?? - Absolut ingenting!! jag upprepar mina försök att få en biljett inte 1 eller 2 gånger, nä 7 gånger provade jag innan det rasslade i maskinen. Och då hittade jag inte luckan där man hämtar ut biljetten --> backade och sneglade på "grannen" vid automaten sidan om. 
Blev nästan rädd för mig själv ett tag, föredrar att åka buss, där kan man fråga chauffören.

På jobbet har vi en plafond i taket och uttag för fönsterbelysningar, alltså 3 st. till/från- knappar.En kväll behövde jag ordentligt ljus och tryckte på knappen ingenting hände, då var min slutsats att glödlamporna var sönder --> alla 4. Klev upp på en stol och fick efter mycket besvär av glödlamporna. När jag skruvar ur den sista kom jag på att jag kanske tryckt på fel knapp --> i med glödlamporna igen --> tryckte på knappen och ljuset tändes.   

Ja,ja det är bara att skratta åt eländet, fast det är jävligt frustrerande när det händer. Vet ju att den kognitiva förmågan påverkas av medicineringen.
Behöver använda rättstavningsprogrammet också, bokstäverna lever sitt eget liv annars. Har varit hyfsat duktig på stavning tidigare.

Sover bra fram till 03:00, sen "svittas" jag i 15 minuters intervaller till det är dags att stiga upp.

Nu är jag påskledig till måndag 21:00



torsdag 5 april 2012

Påskstress - nä då!!

Nu är våren här på allvar, gräsmattorna behöver gödning. Det är inte jag som sitter på flaket, han vill vara anonym. Ska ta det lugnt i påsk, åker in en sväng till Ystad i det fina vädret idag och på söndag blir det lunch i Helsingborg med "cancertanter". men annars blir det nog lugna gatan. Ska göra silltårta, koka lite ägg så blir det nog påsk här också. Fjädrar i staket, buskar och träd överlåter jag till dom som har den böjelsen.
Den här veckan är och har varit lugnare 2 dagpass och 2 nätter, behöver det för att komma i takt igen.

måndag 2 april 2012

Brev till Region Skånes politiker: Kvalitetsäkring av internatbaserad cancerrehabilitering??

Hej igen!!!

Påsken närmar sig med stormsteg, det gör också "2-årsdagen" från min cancerdiagnos. Än så länge hänger jag med men oron och ångesten för återfall ökar och gör sig påmind vid "speciella" datum. Så är det nog för de flesta av oss som hamnat i cancerträsket och inte bara varit på studiebesök.

Region Skåne har om jag tolkar det rätt 2 gällande avtal om internatbaserad cancerrehabilitering, Vidarkliniken i Järna till 2013-12-31 om högst 4,5 miljoner kronor/år och Spenshult i Halland till 2015-03-31 även där 4,5 miljoner kronor/år. Det är inte mycket till valfrihet om man som cancerpatient vill åka på cancerrehabilitering på vårdavtal. Men jag konstaterar att det finns 5 gällande avtal med olika aktörer gällande reumatisk rehabilitering och flera  upphandlingar pågår.

Vilket oflyt att jag fick cancer och inte reumatism, för då hade jag haft möjlighet att välja mellan flera olika aktörer med vårdavtal för min rehabilitering.

Jag har via uppgifter från Region Skåne fått reda på att Spenshult hade "hela" 11 patienter från Region Skåne 2011. Och att man fram till halva mars mottagit totalt 21 remisser från region Skåne.
Jag anser att Spenshults förmåga att "locka" de skånska cancerrehabiliteringspatienterna har misslyckats. Det har gått 1 år och totalt 30 remisser, vilket innerbär lite drygt 10% av den upphandlade kvoten. 
*Detta i sin tur borde vara anledning att titta på punkt 13 i avtalet, punkten om förtida uppsägning av avtalet. för att förhindra ytterligare oro och ångest som i sin tur genererar fler sjukdagar bland patienter med rehabiliteringsbehov.

Vidarklinikens patientantal har jag inte fått reda på än, men enligt personalen på Vidarkliniken är det inte många skåningar som varit där genom åren.

Under 2011 hade Lydiagården 262 patienter som Region Skåne betalade för och hittills under 2012 har man haft över 50 gäster varav 35 varit skåningar. Lydiagården har mottagit över 70 remisser i år. enligt den checklista som Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering arbetat fram har Lydiagården mycket höga poäng.

Vi skånska cancerpatienter visar tydligt var vi vill ha vår cancerrehabilitering. Region Skåne och HSN agerar cyniskt och konstruerar genom sitt agerande ett minska rehabliliteringsbehov genom att förlägga rehabiliteringen på för stort avstånd för de allra flesta skåningar. Det faktum  att "leverantören" har ringa erfarenhet av cancerrehabilitering gör inte saken bättre. Vi cancerpatienter är ofta väldigt "nergångna " både fysiskt och psykiskt och vill ha möjlighet att välja en rehabilitering med dokumenterad hög kvalitet.
* Kan region Skåne medverka så det finns möjlighet  att få åka till  Lydiagården på riksavtal???
* Hur kvalitetssäkrar Region Skåne  den internatbaserade rehabiliteringen??, 
*och hur många poäng får Spenshult och Vidarkliniken enligt den checklista som Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering arbetat fram?? 

  Ni har ju vid alla de tillfälle jag pratat med er beklagat situationen som Lydiagården hamnat i. Nu är det dags att ni återupprättar ert förtroende hos alla cancersjuka skåningar som behöver internatbaserad cancerrehabilitering. 
Regionen har ju som vi sett gjort flera dåliga upphandlingar med både ambulanser och sjukresor, även om ni inte var med då så är det samma färg som regerar.

Det är fortfarande så att väldigt många patienter inte får information om cancerrehabilitering via sjukvården, de allra flesta hör om det via någon bekant med cancer  som haft turen att få komma på rehabilitering. 
Det är inte så idag som RCC skriver på sin sida om informationen och rehabilitering, där finns MASSOR mer att göra.   

Information- och stödprogram
RCC Syds mål är att alla cancerpatienter och deras närstående ska erbjudas att delta i informations- och stödprogram som ett led i rehabiliteringen. 
I södra sjukvårdsregionen finns idag olika program som cancerpatienter och deras närstående bör få information om. Det mest kända av dessa är stöd- och undervisningsprogrammet Lära sig leva med cancer. Läs mer om det här.
De olika sjukvårdsregionerna har också genom olika vårdavtal tillgång till rehabiliteringsvistelser i internatform för cancerpatienter. Det gäller till exempel Spenshults cancerrehabilitering (vårdavtal med Region Skåne) och Lydiagården i Höör (vårdavtal med Landstinget Halland). Dessutom kan cancerpatienter söka medel från hjälpfonder för rehabiliteringsvistelser vid exempelvis dessa och andra rehabiliteringshem.
Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering har tagit fram en checklista som kan vara ett underlag för bedömning av kvalitet på cancerrehabilitering i internatform som du kan ta del av här.

Med hopp om en GLAD PÅSK!! 

vänligen Carin Lökken


PS//den här häxan tar en sväng till Blåkulla på torsdag men återvänder hem med förnyad energi. // ds

Aprilväder!!

I lördags morse gick jag hem från jobbet men det var ganska kallt och blåsigt. Det tog 1 timme precis som det brukar. Töserna hade träningsläger på hemmaplan och minsta dottern var och skrev högskoleprovet, själv tvättade jag en del och låg i soffan med filten över mig för att återfå värmen.
Förra veckan jobbade jag 32 timmar dagtid och 5 nätter, det var ett undantag som jag nog inte mår bra av om jag gör för ofta. Men jag har ju så svårt att säga nej, jag är medveten om "problemet" och då är jag en bit på väg.
Vet ni var Knopparp ligger?? Det visste inte jag heller förrän igår när jag var och hälsade på en "bröstsyster" som har en stuga där. Strax utanför Tollarp, består av ett fåtal hus och en massa träd.
Det har blåst ganska mycket och temperaturen håller sig stadigt under 10* , i början av veckan satt delar av familjen och solade på terassen.
Jobb i Kivik tisdag-onsdag, + 2 nätter onsdag & torsdag sen håller jag påskledigt.
Nu ska jag betala räkningarna lika trist varje gång, vips så är lönen slut.