fredag 30 mars 2012

Vågen och jag är ovänner.

Den här veckan har jag jobbat 2 x:a pass, 1 i Kivik och 1 i kommunen. Egentligen är det nog inte så smart av mig att göra så, jobbar ju redan 75% natt  +  40% i Kivik. Borde kanske bli lite mer rädd om mig själv och inte rusa på. Har ett rehabiliteringsprojekt på gång och då kan jag inte överskrida mina 115% utan att brinna i bägge ändar. Det är en sak jag jättegärna vill göra, och jag kan göra det hemifrån.
Mina tår ser bättre ut, 2 är utan naglar men jag har inte ont i dom. Så  i morgonbitti blir det promenad hem från jobbet. Vågen och jag är inte alls överens, har dåligt karaktär och äter mackor på kvällarna. Fy det är så trist när den bara pekar uppåt. Får väl ta mig i kragen och sluta med mackor och mat efter 18:00 det har funkat förr, startar redan i morgon.

torsdag 29 mars 2012

Näsan rinner!! varför då?? jag är ju inte allergisk:

Idag ringde väckaren på telefonen kl 5:00, och 5:40 var jag på jobbet. När jag kom hem flera timmar senare var jag jättetrött så nu har jag sovit 2 timmar.
När jag blev strålad steg jag upp kl. 5 varje morgon i 6 veckor. Detta efter det värsta halvåret i mitt liv med operation och cellgifter. Hur fasen orkade jag?? Det var nog för det var något livsviktigt som måste göras, sängen kallade under den perioden rätt tidigt på kvällen.

Näsan har runnit konstant hela dagen, ingen förkylning mer nån typ av allergireaktion. det är så vid någon enstaka dag varje år.
Gårdagens inlägg var kanske lite deppigt, missförstå mig inte! jag är inte deppig utan tycker 95% av min tid är fylld av positiva göromål och tankar. Men ibland kan de återstående 5% dra ner mig riktigt i bottenträsket igen. Då händer det att jag gråter en skvätt och förbannar att just jag skulle drabbas men sen är det bra och bara att börja klättra uppåt igen, - och det gör jag, varje gång. Igår var jag efter två nätter med störd nattsömn pga. "värmevallningar" jättetrött när jag skrev och det gjorde nog sitt att inlägget blev som det blev.
Vår tvättmaskin lever ett eget liv, centrifugerar ibland och hoppar över ibland. Detta gör att det ibland kan ta väldigt lång tid att få undan tvätten, det får nog bli en ny maskin under våren. Brukar använda av Kiviks-lönen till sådant som behövs förnyas, efter nästan 2 års sjukskrivning finns det ingen buffert.
Nu skiner solen, det är sommartid och idag åt vi lunch på uteservering, då går livet så mycket lättare. Alla fina vårblommor ute i naturen gör mig så glad blåsippor, vitsippor och tussilago.

onsdag 28 mars 2012

Kommer?, kommer inte?, kommer?, kommer inte!! Kommer inte!!!

Våren var ju så bra på gång igår, idag har det blåst småspik. Men med rätt kläder och arbete i lagom maklig takt så håller man sig varm. Det är mycket jobb denna veckan 3 dagar i Kivik, 5 nätter & 1 X:a-tur i morgon på LSS-jobbet. Tror det blir lugnare i nästa vecka. Då är det påsk!! och Österlen invaderas av hur mycket folk som helst och de flesta ska titta på konst. Kusin Lotta kommer ner till sommarhuset och det ska bli kul att träffa dem igen.
Det är snart 2 år sedan jag fick min diagnos, jag lever än. Kommer jag att klara mig??  Eller kommer cancern tillbaka??  De flesta återfallen kommer inom 2-3 år. Är det nu jag ska bli nojjig, eller ännu mer nojjig än jag redan är?? Det är kanske därför jag ser till att ha saker på gång alltid, - för att skingra tankarna, - för att fly från det jag är rädd för. De jobbiga tankarna finns där nån gång varje dag, PUH det suger och tar energi.  Men de positiva tankarna har än så länge övertaget.  Tror att det är ganska vanligt med "dippar" runt årsdagarna. Jag vill ju bara vara glad och inte ha några bekymmer. 



tisdag 27 mars 2012

Varför ska bonden köra på åkern när jag hängt ut tvätt??

Igår fyllde jag 51, men jag har slutat fira mina födelsedagar. Önskade mig trots detta ett nystädat hus efter dagens jobb i Kivik, önskan blev uppfylld och det stod blommor på bordet när jag kom hem. Vårstädningen av rabatter och grönytor började igår och det blir intensiva dagar innan påsk.  Men ack så härligt att vara ute i så skönt väder, solen visade sig hela dagen för oss. Den ena tröjan efter den andra åkte av i värmen. Hoppas resten av veckan bjuder på samma värme. Ska vara i Kivik onsdag och fredag med.
 Idag är en sådan dag då det är perfekt att hänga ut tvätten, den blir snabbt torr och luktar så gott. OM INTE vår granne "bonden" hade fått för sig att trumla sina åkerlappar. Det ryker jord över hela tomten så tvätten får hängas upp inne trots det fina vädret.
Vi har varit och inspekterat svärmors nya plats på campingen, ser ut att kunna bli bra. Här är det jämt och fint ska inte vara några större problem att få henne på plats. 20 april är det dags.
"Robin Hood" kommer till mig i år också, skatteåterbäringen är alltid lika välkommen. Förhoppningsvis kan vi lägga en del i bufferten för oförutsedda utgifter, det har inte varit helt lätt under min sjukskrivning.
Har varit vaken 7-8 gånger inatt helt genomsvettig, fingrar och tår som prinskorvar så i morse tog jag 2 furix istället för 1 och nu har fingrarna återfått mer normalt utseende. Men jag har å andra sidan pinkat en hel del.

söndag 25 mars 2012

pyntat med blommor i krukorna.

Sovmorgon till 10 och strålande sol. Åkte iväg och köpte blommor som jag planterat idag. 28 penseér & 4 minipåskliljor fördelat på 6 krukor. Klippte undan gammalt ris i rabatterna och på med ett nytt lager jord.Efteråt klipptes gräsmattan för 1:a gången 2012.  Insåg när jag bytte jord i krukorna att jag glömt ta upp begonieknölarna i höstas. Maken har haft bilvård i det fina vädret.
Solen tröttar och nu sitter jag och halvsover i soffan, ska masa mig in i duschen om en stund. Blir nog en tidig kväll, ska vara i Kivik kl.7. Börjar jobba i trädgårdarna  2 dgr/vecka med start imorgon.
Städningen inne har de andra familjemedlemmarna lovat göra i morgon.

lördag 24 mars 2012

Mathea 1 år

Idag blir denna lilla "snuppelina" 1 år. Hon heter Mathea och är mitt bonus barnbarn.
Avdelningen fötter avlägger följande rapport: blåsor på häl och under främre trampdyna, blåsorna är punkterade och förhoppningsvis kan fötterna arbeta som vanligt på måndag.
Igår var jag på "LivslustYstad" en mötesplats för kvinnor som drabbats av cancer, det kommer att vara på Ystad teater vid 5 tillfälle, Köpmannaföreningen sponrar eventet som dragits igång av 4 kvinnor.Du kan läsa mer om eventet  här.
Idag har jag varit och firat min bröstsyster och vän Lisbet på hennes 50-årsdag. Massor av god mat och goa kakor.
I morgon händer nog inte så mycket men jag ska försöka masa mig till att städa lite men det är trögt med det just nu, jättetrögt. Helst skulle jag vilja ha fullt av penseér i mina ytterkrukor också men jag orkar inte åka och köpa dom.  Segt!
Men tar sovmorgon så går det kanske bättre imorgon.

torsdag 22 mars 2012

Äckliga tår

Mina tår gillar inte promenaderna lika mycket som resten av kroppen, gjorde en egen mindre operation efter förra rundan. Idag funkade stortån bra men nu blir det nog en insats på ''pek"-tån.
Rundan idag gick jag på 1 timme, 49 minuter. 12817 steg. nu känns det som dom kortare rundorna bara är i nödfall. Önskar bara det ska synas på vågen också, men än så länge är det ingen skillnad :((  .
Har varit hos doktorn på min VC  idag och lämnat några blodprov och us, är en sak jag grunnar lite på och jag känner mig lugnare när jag vet.

onsdag 21 mars 2012

På- och avtagning av kompressionsstrumpor

På- och avtagning av kompressionsstrumpor
jag har en sån här till min kompressionsstrumpa, den är jättebra. Har den utanför strumpan också när jag ska ta på långärmat, det är annars lätt att tröjan "korvar" sig.

Tankar en helt vanlig Onsdag.

Var på mitt 1:a styrelsemöte i Kristianstad igår, ibland hettar det till när gammalt och nytt möts. Men det gäller att se möjligheter istället för problem, viktigt att följa med i utvecklingen och ta tillvara möjligheten att sprida information via nätet. Kommer att ha hand "Rosa Bandet" i föreningen, men vet inte när jag får grejerna än.
Det är dags för ny lymfmassage på Rehabhuset idag, det är stor skillnad nu mot innan jag började behandlingen. visst är det lite stelt än men det är stor skillnad.
Tydligen kunde man redan igår kolla sin deklaration, blev inte färdig till det då men har gjort det idag. :) Robin Hood kommer i år också.
På fotbollsfronten ser det lovande ut, damlaget utökas med några spelare som kommer från en grannklubb som lagt ner sin damlagsverksamhet. Tyvärr fick min förening lägga ner herr-laget inför 2012, vi har väl fostrat för många bra spelare genom åren som nu spelar några div. högre upp.
Har "opererat" mig själv, min stortånagel gillade inte promenaderna så nu har jag "opererat" bort det mesta av den. Förhoppningsvis funkar det att gå långt igen nu, väntar dock med det till imorgon eftermiddag.

tisdag 20 mars 2012

Lilla Sophie

Insamling

Lilla Sophie

Startad av:LinDaniellaMalmö18 mars 2012
Den 3/1 2011 fick Sophie, 27 år, besked på att hon drabbats av bröstcancer.
Världen rämnade men Sophie, tack vare sin underbara sambo och kärleken till sonen Julian, föräldrar, vänner och tusentals läsare i hennes blogg tog sig igenom cellgiftsbehandlingar och strålning och kom i mål i september.
I oktober 2011 fick hon återfall och finnålspunktionen visade att det var en spridning från bröstcancern. Det blev bekräftat att den aggressiva cancer hon drabbats av spritt sig till lymfarna.

Målet är att alla kvinnor som drabbas av bröstcancer ska överleva och se sina barn/barnbarn växa upp, vara med vid jul och ropa in nya år, dansa runt stången på midsommar och fira familjemedlemmars födelsedagar. Men framför allt, att det ska få leva och njuta varje vardag.

Alla som känner att de vill göra något, här är chansen. Ta den...
 

Skänk via SMS 

SMS:a BESEGRA 6215 till72988 för att skänka 50 kr till insamlingen. Om du skriver in ditt namn efter insamlingens idnummer kommer det att synas på gåvan. Annars blir din gåva presenterad som anonym.
Exempel: BESEGRA 6215 Johan Ek

måndag 19 mars 2012

Helg med jobb, äppelträd, jobb, powerwalk, sjukhusbesök & jobb

Blev lite ändrade planer om mina promenader, lördag hann jag inte. Var i Kivik på beskärningskurs hela dagen, vi var väl runt 20 st som hade väldigt olika erfarenhet av beskärning av fruktträd. Äpple och päron går i princip att klippa när som helst men plommon och körsbär bör man vänta till efter blomning eller efter skörd. Efter lunchen som bestod av en jättegod Krämig Kycklingsoppa gick vi ut i odlingen och sågade, klippte och röjde bland grenarna.
Söndagen bjöd på vackert vårväder så när jag kom hem efter nattjobbet bytte jag om och gick min långa runda som omfattar 3 små byar. Totalt 1,2 mil. Det tar ungefär 1 timme och 50 minuter för mig att gå rundan.
Körde med en familjemedlem till akuten vid 12-tiden och vi kom därifrån vid 20-tiden, och sen bar det iväg för min 3:dje och sista natt på jobbet denna helgen.
Planen var väl en promenad idag också men det blåser "småspik" så jag skippar det och tar tvätten istället. senare ska jag skriva en insändare till dagtidningarna runt om i Skåne sen får jag hoppas dom tar in den. lägger in den här när den är klar.
Den här veckan är en av mina bloggvänner Här är HÅ på Lydiagården, Hoppas hon känner att hon får en lika bra vecka som jag hade när jag var där för ganska precis 1 år sedan.

fredag 16 mars 2012

Livet rullar på.

Har inte haft tid och motivation att uppdatera bloggen. Förra veckan avslutades med en träff med "ungtuttarna" på café i Degeberga.
Denna veckan inleddes med vindsröjning i måndags, 1 släp med grejer till loppis, och lite bättre ordning på vinden.
Tisdag var anticimex här för att göra en husbesiktning, tydligen 10 år sen sist.
Onsdag fm hade vi stormöte på jobbet hela fm, och på eftermiddagen gick jag "långrundan" på 11,5 km på strax under 2 timmar. Det var så jäkla härligt väder.
Igår var det årsmöte i bröstcancerföreningen, blev invald som suppleant i styrelsen. Eva-Gun Westford var kvällens gäst och det var en av de roligaste föreläsarna jag hört på länge. Vann en hel del vinster på de drygt 20 lotterna jag hade.
Idag har jag varit inom på sjukhuset i Ystad och lämnat information om Lydiagården, träffade även kuratorerna. Min mamma och jag var hos min syster och fikade. Där träffade vi M & M.
I morgon ska jag till Kivik på beskärningskurs av både gamla och nya äppelträd. Behöver friska upp minnet så jag hänger på när det är tillfälle.
Väntar 3 nätters jobb, eller förhoppningsvis sömn eftersom jag har jourtjänst. Ska försöka gå hem söndag & måndag. I morgon hinner jag ju inte.
Jag ringde igår till Region Skåne för att få besked på hur många skånska cancerpatienter Spenshult tagit emot under  hela 2011 & jan-mars 2012 för rehabilitering.
 Av de 260 platserna/år man har avtal med Skåne om tog man förra året emot 11 st. och nu jan - mars 2012 har man tagit emot 21 remisser (dessa 21 är inte rehabbade än). När ska Region Skåne och RCC syd inse vansinnet och avsluta avtalet eftersom Spenshult inte "levererar" .
Jag blir så jävla förbannad, detta är cancerrehabiliteringens CAREMA.  GGGRRRR!!!!!!!

.

lördag 10 mars 2012

11½ km, 111minuter, 14100 steg.

I morse när jag vaknade var jag riktigt motiverad att gå långrunda, på med lite bekväma kläder och gympadojjor, mössa och jacka. Stegräknaren på plats och sen ut.
1 timme och 51 minuter senare var jag hemma igen, då hade jag gått 11½ km och drygt 14100 steg.  Attans vad jag är nöjd med mig själv.
Har bara tvättat lite sen idag och tillbringat det mesta tiden i soffan med Kajsa och datorn i knä´t.Med gott samvete.

fredag 9 mars 2012

"Lugna puckar"

Snart dags för lymfmassage, så skönt och stelheten och det strama håller sakta men säkert att ge med sig.
Ska beställa min 3:dje strumpa för nu är det bara 2½ vecka till jag börjar jobba i Kivik igen. På med understället och mina rosa jobbarbrallor, det känns bra!! . En hel del som ska vara klart till påsk, och sen är nästa deadline  15 juni.
Har jobbat "korta" veckan med bara 2 nattpass, nästa vecka väntar 5.
På söndag ska "ungtuttarna" träffas på Cafét i Degeberga, det ser jag fram emot.
Helgen för övrigt blir nog ganska lugn med lite övningskörning med yngsta dottern.

tisdag 6 mars 2012

En BRA dag i Kristianstad

I går morse åkte jag tåg till Malmö för att följa med en annan "Lydiaambassadör" på ett läkarbesök, dagen gick utan problem och hon fick som tur var positiva besked.
I dag blev det buss till Kristianstad och CSK, Lisbet hade tid hos sjukgymnasten så jag hängde på eftersom jag inte har varit nöjd med protesen jag fick i januari. Klisterprotesen var inte som jag förväntat mig, upplevde den som alldeles för mjuk så den trillade ihop, kunde likväl ha en kycklingfile i BH:n. Vid utprovningen i januari testade jag många olika varianter så dagens provning gick snabbt.
Lisbet hade med information från Lydiagården om "ung cancerveckan" och "familjeveckan" som vi lämnade på informateket, damen där tipsade oss om var kuratorerna sitter och att vi kunde gå dit och lämna information.
Och där hittade vi sjukhusprästen också, han ville ha lappar och foldrar att ta med till KVH (KvalificeradVård i Hemmet).
Alla kuratorerna på CSK skulle ha ett möte och vi ombads stanna och delge information till dem vilket vi naturligtvis gjorde.
Upp på mammografi för Lisbet, som också fick positiva besked allt såg bra ut.
Efter det lite lunch och sen en tur på stan.
Återvände till CSK och mitt besök på bröstmottagningen, vätskan som står i bröst/sårhålan får stanna där, med tanke på mina tidigare infektioner vill dom inte sticka mig i 1:a taget. Men inget som ska påverka mitt jobb i Kivik.  Doktorn är trots allt nöjd med utseendet och resultatet av operationen med tanke på vad som hände efter. Så nu kör vi!! Halsen ska jag kolla upp på Novakliniken om det inte ger med sig.
Blev en eftermiddags-kopp och jag missade faktiskt bussen, Lisbet kör som en galning så hon körde ifatt, och förbi  bussen som jag kunde hoppa på en bit utanför Kristianstad.
I morgon ska jag vara hemma, tvättberget har växt igen så jag ska försöka få det mindre.
Flera andra BLOGGARE runt om i vårt avlånga land har skrivit om Lydiagården och Cancerrehabilitering på sina BLOGGAR, blir så glad för deras engagemang.

lördag 3 mars 2012

St Agatha Skyddshelgon för bröstcancerdrabbade kvinnor.

St Agatha
Född: okänd
Dödc.251
Firas: 5 februari
Skyddshelgon för: klockmakare, bröstsjukdombrandskydd,sjuksköterskor

Född i Catania, var Agatha en ung, vacker och rik kristen flicka.Tyvärr fångade hennes skönhet av Quinctianus (eller Quintain), en domare som aktivt och brutalt förföljde kristna. När hon vägrade Quinctianusskickades hon till en bordell och blev slagen. Agatha återvände till Quinctianus i ilska och blev  torterad, i den fruktansvärda tortyren ingick amputation av hennes bröst utan hjälp av någon medicin eller bandaget för att klä sårenDet sägs att Saint Peter påverkade Agatha i en vision och klädde hennes sår, detta hjälpte henne att överlevaNär alla Quinctianus "försök att bryta ner Agatha ande och tro misslyckades, och hon låg utsträckt på en bår kastades hon på glödande kol . Under denna tortyr av brand,  var det en våldsam jordbävning, hennes torterare tog detta som ett tecken, och de sprang snabbt  iväg. Agatha överlevde även denna tortyr, Agatha fördes tillbaka till sin cell där hon slutligen dog med en bön på läpparna.

fredag 2 mars 2012

Sista färden för en kär vän.

I tisdags hade vi Miamöte, överträffade mig själv och hade protokollet klart kl.11.
Lymfmassage på rehabhuset på eftermiddagen och sen gick jag hem därifrån - 65 minuter. Årsmötet som jag skulle gått på strök jag från listan. Blev skjutsad till jobbet och sen gick jag hem i onsdags morse - 60 minuter (är  kanske 500m. kortare sträcka)
Igår torsdag var en tung dag, då var vi (jag & T-E)  på jordfästning efter min väninnas pappa. Han "var" Onslunda, när jag började spela fotboll för massor av år sen fanns han med som ledare. Han var ordförande i idrottsföreningen i många år. När byalaget bildades var han den självklara ledaren där. Han ställde jämnt upp och värnade om ALLA i byn. Han var en förebild som idrottsledare och lärde mig mycket jag sedan använde när jag själv blev idrottsledare.
Under mina cancerbehandlingar pratade vi mycket eftersom han själv hade en cancerdiagnos och han stöttade mig mycket, nog mer än han visste själv.
Det var en ljus och fin stund vi delade med många andra i Onslunda Kyrka.
För att rensa ut gammalt och ta in nytt gick jag på eftermiddagen en lång runda.
Ringde CSK och ska dit på tisdag för kontroll om det är blod eller sårvätska som "står" i sårhålan efter BC.
Är det blod bromsar jag lite och tar på tryckförbandet igen, är det "bara" sårvätska så gasar jag. Vill ha koll på det innan jag börjar i Kivik i slutet av månaden.
Idag har jag hjälp mamma med läkarbesök och veckoinköp.
Nu väntar 3 jobb-nätter och besök på trädgårdsmässan i Malmö i morgon dit jag tar tåget..