onsdag 30 november 2011

Det fungerar med cyberkramar - Tack alla!!

När vi var på välgörenhetsgalan i Malmö förra veckan, då när sånär Magnus Härenstam hamnade i min bil var Malmö Fria Tidning och gjorde ett reportage som kan läsas i dagens tidning om cancerrehabiliteringen. Tidningen kommer ut 2 dagar i veckan och är en efterföljare till Arbetet. Man kan läsa i dagens Kristianstadsbladet. att Lydiagården stämmer Region Skåne på 11,3 miljoner för fel i upphandlingen. Det finns ett identiskt fall i Sundsvall där det "bortsorterade" företaget fick rätt gentemot beställaren.  Detta mål är för närvarande prejudicerande avseende upphandlingar. 
Efter morgonens dipp har jag märkt alla kramarna på facebook och alla varma tankar här så nu är jag efter bottenkänningen på väg upp igen. Men kramar känns fortfarande bättre än en massa ord. 
Busstur vid 11-tiden idag, odlingen visade inget annat än att jag ska fortsätta med nuvarande penicillin. Kollade på  hur det såg ut idag, det är verkligen inget vackert. Fick med mig en hel del omläggningsgrejer och ev. kör jag till  min vårdcentral imorgon annars kanske jag kan fixa det själv. Ska upp igen fredag middag. för spolning av sårhålan.
Ska kolla upp vad ett månadskort kostar för det blir ju många resor nu.
I morgon ska jag köra ner till Ystads Allehanda, det ska göras en uppföljande artikel om namnlistorna. 
Politikerna har svarat och kommer att ta emot oss på måndag-morgon inne i Malmö.
jag har fått bekräftat att det blir minst 7000 underskrifter - det ger positiv energi.

just nu behöver jag inga ord, bara en kram.

Jag har inte fått något återfall i cancer, men livet är inte så kul just nu. När folk frågar hur jag mår och jag svarar: -sådär, så ser jag skräcken i deras ögon och hur deras tankar går igång. Jag är fortfarande cancerfri vad jag vet men infektionen i bröstet är omfattande och den gör mig trött, när jag blir trött har jag lätt för att gråta. Därför svarar jag "sådär" på frågan hur jag mår.
Jo - jag vet att jag är stark.
Jo - jag vet att det kommer att bli bra.
Jo - jag vet att jag måste ta det lugnt.
Jo - jag vet att jag ska be andra om hjälp.
MEN.........................................................just nu behövs inga ord, ge mig en kram istället.

tisdag 29 november 2011

Segt........

Tanken var att bandaget skulle sitta kvar tills imorgon men redan vid 12-tiden idag var det "överfullt",  har varit lite trött och seg idag så jag orkade inte med sårtvätt & bandagebyte. Ringde min vårdcentral och det var bara att komma dit. Så nu har jag ett rent och torrt bandage - så länge det varar. haha!! - "varar".
Körde inom rehabhuset också, skjuter på lymfbehandlingen på obestämd tid men ska dit för mätning för nya strumpor, det blev ju inte som tänkt men.......
Nu är det soffan som gäller. Har fått några listor idag men väntar på fler innan veckan slut. På måndag ska vi lämna listorna vid Regionhuset i Malmö. Har mailat och förberett att vi kommer - dom har inte svarat, deras förlust eftersom det kommer att mediabevakas.
Strömbrytaren har slagit om från duracellkanin till
 långsamtgående sköldpadda inget kul men det är så det är tyvärr.

måndag 28 november 2011

Uppe med tuppen, mot Kristianstad -----> CSK & Bröstmottagningen

Hade sjukresa upp i morse och var vid bröstmottagningen när dom öppnade. Dom hade fullt upp men skulle trycka in mig, så jag satte mig ute vid huvudentren och väntade, läste tidning, väntade, drack kaffe, väntade...så blev det äntligen min tur. Doktorn såg lite bekymrad ut när han märkte hur stor del av bröstet som är infekterat. Det kommer att ta lång tid att läka ut, hur lång vet jag inte. Jag kommer att vara helt sjukskriven hela december också. Penicillinkuren som jag egentligen skulle sluta med på onsdag fortsätter tillsvidare, tar 2 tabl. x 3./dag, nu har han skrivit ut 200 nya piller så det är nog tänkt att jag ska medicinera ett bra tag framöver.
Det gjorde inte så vansinnigt ont idag när dom tömde och spolade som det gjorde igår. Fått såret omlagt och  hoppas det sitter tills på onsdag, för det var inget vacker att titta på.
 Ska på återbesök hos bröstsköterskan onsdag & fredag. Återbesök hos doktorn på tisdag.
Tor Erik hade putsat alla fönsterna både in o utsidor när jag kom hem.Blev så fint, nu kan jag pilla lite med blommorna och kanske sätta upp ljusstakar och hänga stjärnor i fönsterna innan helgen, men det får bli om jag orkar.
Jag ångrar absolut INTE att jag opererade mig. Den här gången hamnade jag i infektionsbåten, så jag får ro den i land. Kunde jag ro cancerbåten jag hamnade i iland så känns detta som en lättare rodd.

söndag 27 november 2011

Ont ska med ont fördrivas

Lördag kväll blev det först blått sen gick det hål vid bröstvårtan där det hela tiden innan sett riktigt bra ut. Det träckte ut var och jag försökte hålla rent med sterila kompresser. Det kvittade var på bröstet jag tryckte vid armhålan eller vid nyckelbenet så kom det ut rejält med gul gegga. Fick rådet av en kär vän att åka upp till akuten om det fortfarande var rött och geggigt söndag morgon. Sov kanske 3 timmar inatt och när jag vaknade var det lika illa. Så det blev en ny Kristianstad tur, efter några timmars väntan på doktorn så blev det bestämt att såret skulle öppnas upp och spolas rent. :(  Det var riktigt jävligt!!!! fick en snabbverkande morfinpilla men vet i tusan om den hjälpte på smärtan men blev snurrig en liten stund. Det kan vara att jag höll på att svimma för huvudändan åkte ner  och fotändan upp. Tydligen var där rejält med gojja, - och det finns mer. Spolades rent och såret omlagt. Så tydligen måste jag utstå samma smärta igen - fy fan!! Doktorn kom inom och beklagade att han hade plågat mig, samtidigt sa han att man ibland gjorde sådana här bwhandlingar under narkos, vågar man hoppas på det??
Återbesök på mottagningen måndag morgon. Efter morfinpillan fick jag inte köra bil så min tanke var sjukresa hem idag och sjukresa upp i morgon bitti. Men servicen på sjukresor är inte den bästa, skulle vänta 3 timmar för en bil hem.(19:00) och bli hämtad i morgon 04:35. Avbokade hemresan och Tor Erik och Tessi kom och hämtade mig, resan upp i morgon blir 06:35 istället eftersom jag inte godkände den 1:a tiden jag fick.
Nu ska jag bara överleva till i morgonbitti så jag kan träffa de läkarna och sköterskorna jag är van vid. Har tatt en Tramadol, tänker hoppa in i duschen sen ska jag lägga mig. SKIT !!!!

lördag 26 november 2011

eller kanske inte ändå

när jag kom hem efter julbordet som förresten intogs på Örums Nygård och verkligen jag kan rekommendera så hade jag så jäkla ont igen. Har inte sovit så många timmar inatt, nu vätskar sig såret igen. Försöker hålla det rent och hoppas det är tillfälligt annars får jag väl ringa CSK i morgon. SKIT!!!!

fredag 25 november 2011

Blir nog en snygg tutte med tiden.

Återbesöket idag på CSK gick bra, doktorn stod och opererade så det blev foto på tutten för bedömning när han var klar.Så med tiden får jag nog en fin tutte, bara att ha tålamod. Fortsätter med penicillin till onsdag, sjukskriven till i 1:a hand 6 december när jag ska på återbesök. Ikväll är det julbord, jag är chaffis.

 

torsdag 24 november 2011

Ett återseende i publikhavet.

Sitter och tittar med ett halvt öga på 4:an och Thomas Pettersson, när dom zoomar in publiken ser jag en av de morgontidiga patienterna från strålningen i vintras. Vi satt ofta och pratade om väldigt tunga saker innan vi skulle in och strålas. Konstigt nog presenterade vi oss inte, så jag vet inte vad han heter. Kommer ihåg att han pendlade till Kristianstad och jobb efter sina behandlingar. Det var roligt att se honom sitta där i salongen. Räknat ihop listorna 5529 namn, har ju tid till sånt. Försöker verkligen att inte göra någonting men det är svårt. Ska upp till CSK imorgon. sen blir det lite fest på kvällen

onsdag 23 november 2011

Nu är orken tillbaka, men jag tar det jävligt lugnt ändå.

Har tagit det så lugnt idag, bara för jag ville. Orken är tillbaka och min tutte börjar se ut som en tutte. :)
Det ringde en jättetrevlig dam från försäkringskassan, hon är min handläggare under sjukskrivningen, jag flaggade för att det ev. blir längre än till sista november pga. lymfbehandlingen. Men bara att skicka in intyget så skulle det lösa sig. Hon skulle sätta in sjukpeng till mig idag. Det är "bara" 13 dagar sedan papperna skickades in så det är snabbt . Förra året väntade jag i 43 dagar innan jag fick sjukpeng.
Ringde en kille från Ysta´n och undrade om namnlistorna - han skrev om ett gäng damer som hade återträff - Skickade honom vidare till Maud när jag var klar.
Ska sätta mig en stund i morgon och skanna in de nya listorna.

tisdag 22 november 2011

Tjosan hejsan !!

Igår när jag förberedde Malmö turen ringde dom från Malmö Fria tidning och ville göra en intervju om Lydiagården och namnlistorna. Eftersom jag nästan stod klar till att köra så bestämde vi träff på Nöjesteatern där journalisten även kunde träffa Maud, överläkare och verksamhetschef på Lydiagården. Efter intervju och fotografering delade vi ut information, samlade namn och pratade med folk om cancerrehabilitering. Platserna vi fått var hur bra som helst -mitt i salongen. Det bjöds på ett blandat program med många skratt. Efter föreställningen blev vi av med en i vårt sällskap, plötsligt dök hon upp med Magnus Härenstam och imitatören Anders Mårtensson. Dom behövde skjuts till sitt hotell. JAHA!!!!
Eftersom jag är ganska vilse i Malmö och troligen dom också (Stockholmare) så blev det Maud som eskorterade dom dit. 
Idag när jag berättade historien för min mamma så berättar hon att Magnus Härenstam som barn bodde i Tomelilla, hans mamma var lärare och dom bodde i samma lägenhet som min mamma bor i nu. Hon berättade också att han tydligen var nära att drunkna i Välabäcken.
Har gått lite på "efterrus" från gårdagen hela dagen. Men de 2 "grabbarna" vid sceningången var onekligen lite speciellt. 
Känner mig mycket piggare även om penicillinet tröttar ut, men känner och ser att infektionen blir bättre. 
Har haft kontakt med min lymfterapeut, vi ska börja behandlingen när min penicillinkur är slut och jag får klartecken från doktorn. Detta innebär att jag troligen måste förlänga sjukskrivningen, lite svårt att jobba bandagerad.Bandageringen upprepas minst 5 gånger under en 14-dagars period, och ska helst sitta kvar mellan behandlingarna. Tror att det är så men inte helt säker. Efter behandlingen som förhoppningsvis innebär att svullnaden blir mindre ska vi mäta armen igen enligt ett speciellt schema och beställa nya förhoppningsvis tajtare strumpor.

måndag 21 november 2011

Nu käkar vi lite penicillin till - YES!!

Återbesök och ny tömning av sårvätska. Påbörjar en ny antibiotikakur idag och nytt besök på CSK på fredag.
När jag får namnlistor i posten sitter det ibland en post-IT lapp men en liten hälsning och värmande ord. Jag har samlat lapparna och ska ge dem till Maud idag när vi träffas. Ikväll bär det av mot Nöjesteatern i Malmö, Där ska jag dela ut information om Lydiagården och förhoppningsvis samla många namn.

söndag 20 november 2011

Jag har inte varit helt okej i helgen, NÄ!!

Det är några dagar sen jag gjorde mitt senaste inlägg. I torsdag blev min tutte om möjligt ännu mer besynnerlig i färg och form, så ett tag funderade jag på att åka upp redan på torsdagen men avvaktade trots allt till fredagens återbesök. Doktorn var nere på mottagningen mellan sina operationer och jag kom in innan utsatt tid, han tycker det är märkligt att det blivit såhär, operationsområdet på den strålade sidan läker utmärkt vilket inte är helt självklart. Det blev ny tömning 125 ml med blodig sårvätska, som det odlas på , återbesök på måndag. Efter bussturen hem blev det inte mycket gjort för jag fick så vansinnigt ont. Tog lite värktabletter eftersom det var 55-års kalas på kvällen hos systeryster. Vi fick tyvärr köra hem redan vid 21-tiden för då var jag riktigt kass, rena turen att jag inte spydde ner bilen. Lördag vaknade jag med migränliknande huvudvärk. Migrän var min följeslagare under många år så jag vet vad det är med migrän. :(  Har dock inte haft några anfall de senaste 5 åren.
Hela lördagen sov eller halvsov jag mer eller mindre, det var inte förrän vid 20-tiden igår som jag kunde hålla mig något sånär vaken.
Har tvättat av de svarta sårskorporna, så nu är det gul gegga igen. Tar min sista penicillin imorgon  men ska eventuellt ha en ny kur.
Hade ju tänkt att jag skulle vara ganska pigg nu, alla de rengörings produkter jag köpte för 3 veckor sedan står oanvända i skåpet. Jag vill ju städa på MITT vis.
 Idag har regionrådet A.Åkesson (mp) ringt mig. Han letar efter utredningen men har inte hittat den än. Det enda vi var helt överens om till slut var att  LYDIAGÅRDEN HAR OCH HAR LÄNGE HAFT EN VÄL FUNGERANDE CANCERREHABILITERING

torsdag 17 november 2011

Återbesök i morgon

Efter 6 hela dagar med penicillin trodde jag infektionen skulle se bättre ut. Det är inte utan att det tär på krafterna, men jag ska tillbaka till CSK imorgon så får vi se då. Förutom mötet i förmiddags så har jag i stort sett legat på soffan och busat med Kajsa idag. Ska lägga mig i rimlig tid ikväll.

onsdag 16 november 2011

1 år sen sista cellgiftbehandlingen.

Vissa datum kommer man ihåg fast man egentligen inte vill, 16:e november 2010 fick jag min sista taxotere, förhoppningsvis för alltid. Kom på det i förmiddags när vi var i Ystad för makens ögonkontroll.
Den tunga känslan har hängt i resten av dagen och jag får lite flashback.
Men jag blev lite gladare när jag fick brev från min doktor där det blev bekräftat som läkaren på akuten sa. Det fanns inga tecken på cancer i det som togs bort vid operationen.
Har tyvärr blivit skinnflådd av tejpen och allra bäst hade det väl varit att gå topless, men riktigt så kul ska vi inte ha det.
I morgon är det stormöte på jobbet 9-12 så det blir väl en tur dit.

Nytt mail till Regionrådet. Tror ni han fattar nu??

Vet inte om du missförstod mig?!?
Därför ska jag försöka vara tydligare.

Utredningen jag frågar efter är den ni beslutade om  i HsN    110307   §44   diarienr: 1000294 
stycke nr:2

2. Hälso- och sjukvårdsdirektören erhåller i uppdrag att skyndsamt
utreda det långsiktiga behovet av psykosocial rehabilitering för
patienter med tumörsjukdomar och återkomma med förslag på hur
det ska lösas.


Det är DEN utredningen jag vill ha

tisdag 15 november 2011

Tror inte det gjorts någon utredning om rehabiliteringsbehovet - Region Skåne kan inte visa handlingar på det.

Efter en seg och öm helg och måndag så känns det bättre idag. Efter besöket i Kristianstad tog jag det lugnt, författade ytterligare ett brev till våra "kära" politiker i Hälso ochSjukvårdsnämnden. Åter igen frågade jag efter utredningen av rehabiliteringsbehovet i Regionen. En utredning som nämnden i mars -11. gav Hälso-och-Sjukvårds-Direktören i uppdrag att skyndsamt göra.
Ett av regionråden svarade och lovade att skicka handlingen - och han skickar ett beslutsunderlag. JAG BLIR SÅ TRÖÖÖÖÖÖTTTTTT . TROR HAN JAG ÄR TAPPAD BAKOM VAGNEN ELLER.....................


Han fick följande svar:         
   Hej igen 
den handlingen har jag sett ett antal gånger, men jag skulle vilja ta del av utredningen som visar att det inte finns behov. Och VAD utredaren bygger sina slutsatser på. Med tanke på att cancern ökar mer i  Skåne än resten av landet,(som regionen själv gått ut med i pressmeddelande i somras) och som står i utredningar som jag t.o.m länkat  i mina tidigare mail. Helt logiskt borde ökad förekomst innebära ökat behov. Det är därför jag är så kritisk den sk. utredning som gjorts och vill gärna ta del av den. Handlingen jag fick säger ingenting.
En utredning är en utredning OCH ett beslutsunderlag är ett beslutsunderlag. 
---------------------------------------------------------------------------------------

Föga förvånad  - men har fortfarande inte fått mail om någon utredning troligen av den enkla anledningen att det inte gjorts någon utredning om rehabiliteringsbehovet  trots att nämnden gett sjukvårdsdirektören uppdraget i mars.  Det finns saker som gör mig skitförbannad, och det är människor som är arroganta och sådana som vill "klappa" mig på huvudet och i princip säger att: -Det här förstår du inte lilla vän. GGGGRRRR!!!!!!
Vidare berättade jag för dem i brevet att vi kommer att närvara vid nästa HsN den 5 dec. med vår förhoppning att dom kan ta sig tid att prata med oss.

Idag har jag varit på tuppeware-träff igen, var ju iväg för 2 veckor sedan och köpte då 2 saker. Den ena saken kom jag ihåg när jag såg i bladet men den andra saken har jag totalt glömt vad det är. P.g.a. operation och infektion har jag inte hämtat grejerna. Idag köpte jag en multikanna - hoppas det inte var en sådan jag köpte för 2 veckor sen. 
Men jag har slutat lägga energi på att oroa mig för min glömska, blir bara negativ då så jag rycker på axlarna och går vidare. Solen går upp imorgon också.
Tuttstatus: Tvättat och satt på sterilt förband, fått bort en del död vävnad, fortfarande svullet och rött med det hugger inte så mycket som innan så hoppas att penicillinet gör verkan.

På måndag 21 november ska jag på Välgörenhetsgala 
på Nöjesteatern i Malmö, pengarna går oavkortat till forskningen om prostatacancer.

måndag 14 november 2011

livet går upp & ner & upp igen. Det är bara att följa med.

Ringde CSK  8:30 i morse för att få en tid på bröstmottagningen. Doktorn jag träffade i fredagsnatt hade varit inom och förvarnat att jag skulle ringa. Fick tid 9:30, med 1 timmes bilresa till Kristianstad blev det tajt om tiden men vi hann någorlunda i tid. Doktorn som opererade mig var upptagen med en låååång operation men hade blivit informerad, nu var det samma läkare som gav mig cancerbeskedet för 1½ år sen som undersökte mig. Tror att han är chef på bröstmottagningen så jag var i goda händer.
Tömning av sårvätska på båda sidorna som skickas för odling. Tvätt och omläggning av bröstvårtan. - Det ser inte helt kört ut, förhoppningsvis hjälper penicillinet. Har fått tid för återbesök på fredag kl 10.
På fredag  har de anställda i odling/trädgård inplanerat att delta i ett seminarium på  KIVIKS MUSTERI som vänder sig till "Nya äppelodlare"  , men nu kommer läkarbesöket mellan så jag får tyvärr tacka nej.  :((((
 Hälsan går före.  Planen var också att jag idag skulle påbörja lymfdränage-behandlingen, men eftersom jag har en infektion så är det inte heller så bra, - så nu är alla mina behandlingar denna och nästa vecka avbokade.  :(((
Men solen skiner och det är riktigt behaglig temperatur ute, hoppas verkligen på en GRÖN JUL i år. :)))

söndag 13 november 2011

ska bli skönt med måndag

det ska bli skönt med måndag morgon så jag kan komma till doktorn med min inflammerade tutte - detta är inget kul. Det svider - sticker -värker - spänner. Ganska pestigt

lördag 12 november 2011

INGEN FARA , det är ingen cancer, "bara" en infektion

Läkningen såg bra ut i början av veckan, men onsdag-torsdag någon gång började det bli aningen svullet och  har vätskat sig lite. Fredag eftermiddag började jag få ont och en liten del av ärret var geggigt. Efter samtal med sjukvårdsupplysningen så körde jag och tjejerna till CSK i Kristianstad (Tor Erik jobbade) väl uppe vid 18-tiden gick töserna en sväng till Mc Donalds medan jag satt och väntade. Det var ont om kirurger och mycket "uppe på huset" så väntan blev lång. Mina blodprover såg okej ut men allt tyder på att bröstvårtan inte "klarade" flytten och att jag fått en infektion i bröstet. Fick utskrivet pencillin och vi åkte hemåt  klockan 3. om det blir värre eller jag får feber under helgen ska jag tillbaks till CSK, annars är det kontakt med bröstmottagningen på måndag morgon som gäller, doktorn på akuten trodde att det fick bli nån form av ingrepp. Han berättade också att vävnads-proverna som skickades efter operationen inte visade på nån cancer. Så nån glädje i eländet finns det ändå.
Det i sin tur innebär att jag måste skjuta på lymfdränage-behandlingen.
Idag har jag mått "sådär" känns att det är nåt skit i kroppen och min "lymfarm" är inte heller snäll - ingen nämnvärd svullnad men VÄRK.......

När jag var sådär 18-20 år lyssnade jag mycket på Py Bäckman och Raj Montana Band, den här låten spelade domi radion i fredags när jag körde till Höör, ibland blir jag så berörd av texterna så att tårarna sprutar.

Igår fredag var jag på Lydiagården och träffade några andra som också slåss,  vi behövde träffas och dra upp lite riktlinjer hur och när vi går vidare och inte minst vem gör vad? Vi bestämde att namnlistorna ska lämnas över till politikerna i Region Skåne den 5 december. Meddelande om plats och tid kommer så fort vi vet. Jag lämnade listor hos Chrispa i Ystad i tisdags, innehavaren lovade att lämna ut listor i de andra butikerna på gågatan. SUPER!!! i går på vägen till Höör ringde det en butiksinnehavare som själv varit på Lydiagården så sent som v.43, nu samlar hon namn för glatta livet. Någon av hennes kunder jobbar på sjukhuset i Ystad och hon tog med listor dit så det rullar på. Har skannat in drygt 4800 namn men vet att det ligger flera hundra namn i postgången.
Jag gör det lilla i namninsamlingen, DET ÄR ALLA NI RUNTOM I SKÅNE SOM SOM SAMLAR IN NAMN OCH SKICKAR LISTORNA TILL MIG SOM GÖR DET STORA JOBBET.

blivit lite komplikationer

Det verkar som det blir en ny operation i veckan som kommer, bröstvårtan klarade troligen inte flytten. Satt på akuten på CSK halva natten, har fått pencillin och ska till bröstläkaren på måndag om jag inte blir sämre för då är det akuten på CSK igen.

onsdag 9 november 2011

Lägger ner kampen om samtalsgrupper i kommunen - tillfälligt!!

Har skickat följande till Torgny Larsson, Kommunalråd i Tomelilla Kommun´
Hej!!
Jag heter Carin Lökken, 50 år, boende i kommunen, anställd som personlig assistent  av Tomelilla kommun OCH cancerdrabbad.
Jag har "skissat " och lämnat ett förslag till personalstrategen i kommunen, min arbetsgivare om att starta ett "nätverk" / en samtalgrupp för oss kommunanställda och cancerdrabbade såsom god personalvård. Detta eftersom jag sedan jag blev sjuk och behandlad ska försöka få vardagen att rulla som vanligt igen med familj, hem & arbete. Jag gör detta dels genom att vara aktiv i patientföreningen i Kristianstad men jag tycker det behövs göras något inom ”företaget”  också. Sedan jag blev sjuk maj-10 är det minst 5 kvinnor anställda i Tomelilla kommun som också drabbats av bröstcancer. 
 -------------------------------------------------
Fick mail som jag besvarade,
Personalstategen: Jag kommer att göra dig besviken, men jag har nu pratat med Göran. Vi förstår att behovet finns och tycker att din tanke är mycket bra, men vi , kommunen som arbetsgivare, kan inte  vara den som ser till att samtalsgrupper kommer till stånd. När jag tittar lite på vad som finns så verkar det som om samtalsgrupper återfinns via föreningar, bla som du själv berättade som Gladorna i Ystad som tillhör Bröstcancerföreningarnas riksorganisation. Det är nog från ett sådant håll samtalsgrupper måste organiseras. Kanske du ska ta med sin mycket goda tanke till den föreningen och se om inte samtalsgrupper kan komma till stånd som inte måste vara begränsade till att ”bara” gälla anställda i Tomelilla Kommun.
JAG:  Min tanke var att det skulle falla inom ramen för GOD personalvård. Det är beklagligt att ni inte kan se vinsterna med sådana grupper, för personal som mår bra gör ett bättre arbete. Det finns så många olika cancerformer inte bara bröstcancer men känslan och tankarna är likartade när man hamnar i en livkris. Du nämner Gladorna i Ystad, som du kanske vet är medelåldern för att insjukna i bröstcancer 65 år. De allra flesta medlemmarna är pensionärer. Vi som förvärvsarbetar har ett behov att träffa och stötta varandra. Jag är aktiv i BRO Östra Skåne i Kristianstad, även om det är en förening med över 300 medlemmar finns ingen verksamhet för unga med cancer (under 50 år).Men jag ger mig inte......fortsättning följer.
--------------------------------------------
MEN!!!!Just nu  är kampen för att ALLA cancerdrabbade skåningar ska kunna få en kvalificerad cancerrehabilitering  i Skåne viktigare.
Har under min rehabiliteringstid märkt att Rehabiliteringen  är  inget som är prioriterat. Via andra cancersjuka fick jag höra talas om Lydiagården i Höör, mina 5 dygn där blev en vändpunkt för mig - en livlina. 
Region Skåne vill inte förlänga avtalet efter nyår med Lydiagården  för att som C-J Sonesson påstår remiss-inflödet är för litet. Lydiagården hade 30 sept. fyllt hela sin kvot på 260 patienter för 2011, Spenshult som "vann" upphandlingen  hade fått i en handfull. I en stor artikel i  SydSvenskan idag:
framgår igen att patienterna inte bli informerade om möjligheten för rehabilitering efter cancersjukdom. Jag tror man faller mellan stolarna, man tror att nån annan informerat eftersom "resan" är ganska lång. - hur ska man då kunna begära remiss??? Korttänkt av politikerna att basera beslutet på remiss-inflödet. som genom sitt agerande framkallar ett minskat behov av cancerrehabilitering för skåningarna genom att enbart erbjuda det i Halland. På så vis sparar regionen pengar, förlåt men........FY FAN så cyniskt!!!!
Vad kan Tomelilla Kommun göra för att påverka Region Skåne så att man ser till att det finns tillräckligt med rehabplatser i Skåne???, Cancerfallen ökar mer i Skåne än i resten av Sverige och då bör ju rimligen rehabiliteringsbehovet också öka.
Med vänlig hälsning Carin Lökken

måndag 7 november 2011

Världsbutiken i Ystad & återbesök på CSK

När jag och min syster var i Ystad på "Rosa lördag" gick vi in i Världsbutiken (Fair Trade) vid Stortorget. Hon berättade att hon köpt Worry Dolls och gett bort till någon som behövde dem för att kunna dela sina bekymmer med. Helt underbara små dockor som kostar 50 kr för ett set med 6 små dockor. Så jag köpte några påsar med dockor för att kunna dela med mig av.



Legenden om Worry Dolls

Worry Dolls är små, handgjorda dockor från Guatemala.Dockorna är klädda i traditionella maya dräkter och en halv till en tum hög. Guatemalas hantverkare binder bitar av trä tillsammans eller tvinnar samman korta längder av tråd för att skapa en ram och modell på en bål, ben, armar och huvud. Genom vindlande tyg och garn runt ramen, ger hantverkarna  dockan form. De använder bitar av traditionellt vävt tyg för att göra dockans kostymer och vindar mer garn för att skapa huvudet, hår, fötter och händer.Ibland lägger de en liten vävd korg eller andra traditionella redskap. Slutligen, placeras de i en uppsättning av 6-8 dockor i små trälådor eller påsar tyg. Ursprungsbefolkning från högländerna i Guatemala skapade Worry Dolls många generationer sedan som ett botemedel mot oroande. Enligt Maya legenden håller då oro en människa vaken, han eller hon berättar ett bekymmer för så många dockor som behövs och placerar dockorna under hans eller hennes kudde. Dockorna ta över  oroande för den person som sedan sover lugnt hela natten. När morgonen gryr, vaknar personen utan bekymmer som dockorna tog bort under natten.En variant av legenden instruerar en person att berätta dockorna hennes bekymmer sedan placera dem i tyg påse eller låda av trä före sänggående.

Hemsidan  där dockorna beskrivs finns här och världsbutikens hemsida hittar du här

Idag har jag varit på CSK på åter-besök hos bröstsköterskan på kirurg-mottagningen. Bägge såren såg bra ut ingen tömning och den heltäckande tejpen är utbytt mot strips.  Det är sytt med invändiga stygn så inga sådana ska plockas bort, jag kommer att fortsätta att tejpa ett tag framöver för att få så fina ärr som möjligt. Vi pratade lite om min oro och vad jag gör för att vända spiralen uppåt igen. Hon tyckte jag hade bra strategier, så nu släpper jag oron för provsvaren till återbesöket i slutet av månaden. Får väl prata med en av mina dockor ;) .
Det är bara så trist att personer med negativ energi triggar igång mitt negativa tänkande. Fy för energitjuvar!!!

Vi pratade naturligtvis om Lydiagården , inom cancervården på CSK finns det en misstänksamhet mot politikerna i Hälso och sjukvårdsnämnden i Region Skåne som framkallar ett minskat behov  av cancerrehabilitering för skåningarna genom att enbart erbjuda det i Halland. På så vis sparar regionen pengar, FY FAN så cyniskt!!!!
Politikernas cynism gör mig bara mer förbannat och ännu mer taggad att verkligen få till stånd en förändring.
Tro kan försätta berg, Jesus gick på vattnet och jag är Carin Lökken!!

söndag 6 november 2011

Mysig Fredag eftermiddag med Lisbet & djävulen som vill sitta på axeln

I torsdags när jag kom hem efter föreläsningen i Kristianstad kom jag på att det var länge sen Lisbet och jag  träffades bara för att snacka, så i fredags blev det en 3-timmars fika på kondiset i Sjöbo. Vi hann med både räkmacka och bakelse, och både det ena och andra avhandlades. Skönt att ha nån som gjort samma resa att prata med. Kände nog omedvetet att jag var på väg neråt :(
Jag är jätteglad att jag gjort operationen och känner att det är rätt för mig. Jag vill fortsätta att vara glad länge än, men det sitter en liten djävul på min axel och pockar på uppmärksamhet.
Djävulen vill inte att jag ska vara glad, han tycker jag ska tänka på att det faktiskt finns en risk att det finns cancerceller i preparatet som är skickat för analys. 
Då är det lätt att trycka på on-knappen och bara rusa iväg in i jobb och andra aktiviteter för att "bara" skingra tankarna, men nu kan jag inte det rent fysiskt eftersom jag är nyopererad. Istället får jag ha vettiga resonemang med mig själv för att gå vidare och stilla oron.
Nu gäller det att mina positiva tankar vinner över dom negativa, i vilket fall får jag inte reda på resultatet innan återbesöket hos doktorn i slutet av november. Så nu får jag plocka fram de goda råden och tankarna jag fick med mig från Lydiagården för att ta mig upp från denna förhoppningsvis tillfälliga dipp. Tror faktiskt redan jag är på väg uppåt igen, kommer att kunna prata av mig när jag är hos bröstsköterskan på CSK imorgon. :)

lördag 5 november 2011

Snart 1v. som sjukskriven - igen!!

Har provat några dagar att minska ner på värktabletterna, det fungerar väl sådär och inte alls i den takten jag vill. Hade helst varit "pillerfri"nu men det fungerar tyvärr inte, men har tagit mindre dos idag än igår.
 Föreläsningen i torsdags var bra, mycket tankvärt. Det var en fin lokal och bra akustik. Men vi fick inte reda på hur mycket pengar vi hade i våra bössor trots att vi bett om det. Fick istället bakläxa på att vi lagt ALLA pengarna i bössan, vilket hon sagt till oss att göra. GGRRRR!!!!
 Kvinnan som sköter Rosa Bandet grejerna i föreningen är för mig en energitjuv och på gränsen till otrevlig man kan ju hoppas att hon inte är så till alla. Hon skrämmer bort nya medlemmar genom sitt sätt.
Har tagit lång sovmorgon flera dagar den här veckan, inte helt fel.
Namninsamlingen för cancerrehabiliteringen i Skåne rullar vidare vi kommer att samla namn till dagen innan vi ska lämna över listorna till politikerna. Jag har skannat in drygt 200 listor med 4500 namn på och lagt på ett USB-minne. Det var lite meck men det gick bra till slut. Maud ringde och undrade hur det var efter operationen, hon är så omtänksam.
Blev intervjuad av SydSvenskan  härom dagen, det ska komma ett "brett" reportage om de olika sakerna som görs för att Lydiagården ska kunna erbjuda skåningarna rehabilitering till en rimlig peng även efter nyår.
Ska hämta hem gubben vid stationen i Tomelilla ikväll, han har haft några trevliga dagar i Norge hos sin halvbror.
Har lite svårt att inte trycka på ON-knappen och rusa på i vanlig takt, men får försöka se till att knappen står på OFF ett tag framöver. Närmast ska jag tillbaka till CSK på måndag fm för att träffa bröstsköterskan, ev. tömmer hon ut sårvätska.

torsdag 3 november 2011

Vad gör vi med alla namnen?? och när gör vi det??

Fortsatte med värktabletterna igår, men idag har jag minskat i styrka med tror jag får öka på igen. Såren ser fortfarande bra ut, visst är det svullet och i all världens färger men inga tecken på infektion.
Blev intervjuad av SydSvenskan igår, det ska komma ett större reportage i helgen om Lydiagården och vad som görs för att skåningarna även i fortsättningen ska kunna få sin cancerrehabilitering på Lydiagården via vårdavtal.
Nu är ju frågan: Vad gör vi med de över 4000 namn underskrifter jag fått i posten?? Vi är några stycken som ska träffas i nästa vecka och brainstorma - det är ju vi med cytohjärnor bra på. Men vi ska försöka hitta något bra tillfälle att lämna över listorna till de som sitter med makten. I vilket fall har vi VÄCKT Skåningarna.
Har betalt alla räkningar idag, det bara SÅ trist att göra det så jag brukar dra ut på det i det längsta men nu så.
Ikväll ska jag åka på föreläsning i Kristianstad Bröstcancerföreningen och Provite har ett gemensamt evenemang, - "likheter och olikheter vid bröstcancer och prostatacancer" vi blir full bil här nere från Österlen. Då får vi förhoppningsvis reda på hur mycket vi hade i Rosa Bandet-bössorna också.
Tor Erik är i Norge några dagar på en minisemester, han kommer hem igen på lördag.

onsdag 2 november 2011

värkbruten....

Igår körde jag ner till Tomelilla en sväng och uträttade lite ärende samt hämtade den medicinen som inte fanns på CSK´s apotek. Det blir korta turer och mycket vila där emellan, känner mig överkörd av en lastbil, men med värktabletter fungerar det hyfsat.
Såren ser bra ut, möjligen att det "står" lite sårvätska och spänner i vänstersidan, men det tappas i så fall ut på måndag.
Skickade bud med Lisbet igår, hon har fått en mjuk trikåprotes till mig, hon skulle till sjukgymnasten ändå. Kan vara bra att ha om man ska vara "fin".