torsdag 28 april 2011

Ska jag vara tacksam och ilsken resten av livet ??? Jag vill vara som alla andra.

Jag går omkring och är tacksam

  • tacksam för att jag har familj, släkt och vänner som finns där när jag faller.
  • tacksam för att man tittade min knöl på mammografi´n. 
  • tacksam för att jag "bara" hade spridning till lymfkörtlarna.
  • tacksam för att man inte hittade några knölar på andra ställe i kroppen trots att det fanns misstankar om metastaser.
  • tacksam att håret och naglarna växer ut igen.
  • tacksam för varje dag - vecka- månad - år som går utan att jag känner nån ny knöl.
  • tacksam för att jag en dag om något år kanske kan fixa till brösten och rekonstruera det som inte finns längre.
  • tacksam för att jag lärde känna Lisbet, en bröstcancer-syster.
  • tacksam för att jag hade en sjukförsäkring  via facket som betalade ut en summa vid vissa diagnoser


Jag känner ilska för att jag fick bröstcancer


  • ilska för att jag inte vågar tro på att jag är botad. 
  • ilska för att jag fick lymfödemet.
  • ilska för att behöva använda kompressionstrumpa resten av livet
  • ilska för att cancern kan dyka upp igen - när som helst.
  • ilska för att jag inte vågar planera långsiktigt.
  • ilska för att jag måste vara försiktig med solandet på det strålade området.
  • ilska för stickningarna i fingrar och tår.
  • ilska för dom mörka tankarna som kommer och går
  • ilska för att jag vaknar 5-6 gånger varje natt och svetten rinner av mig pga hormonbehandlingen.
  • ilska för att jag inte har kunnat jobba på 11 månader
  • ilska för sämre initiativförmåga
  • ilska för att bli ifrågasatt av FK om man har haft en allvarlig sjukdom eller inte.
Jag vill varken vara tacksam eller ilsken resten av livet, jag vill bara "vara". Jag vill leva livet som det var innan cancern....men det är så svårt.

onsdag 27 april 2011

att leva med cancermolnet över sig, man vet inte om det försvinner eller kommer tillbaka

Denna veckas rehab besök klarades av igår morse, det går framåt vi har korrigerat lite övningar så nu är det bara att köra på.
Ska ju börja jobba den här veckan (1 natt), men det var insatt vikarie hela veckan så jag jobbar min 1:a natt mån-tis i nästa vecka istället sen blir det 1 natt nästa helg. Det känns lite "pirrigt" att börja igen men skönt på samma gång. Har postat breven till FK idag så får vi se om dom går på min linje eller dom av?????  FAN, FAN, FAN jag hittar inte ordet. SKITHJÄRNA!!! FAN, jag blir irriterad. -avslår ?? - heter det så??
Det var dags för återbesöket hos veterinären igår, stygnen efter operationen skulle bort och Kajsa skötte sig utmärkt. allt annat hade ju varit överraskande. Maken har rivit den gamla hundgården idag, Kajsa hade sprungit rakt genom maskorna så liten som hon är. Med tanke på hur hon haft det innan hon kom till oss är det inte aktuellt att sätta henne i en hundgård, stackaren.
Håret växer som ogräs, är mycket gråare och utan glans ser "dött" ut och det känns lite trist. Visst kan jag färga det men 6 månader innan jag blev sjuk bestämde jag mig för att de gråa håren skulle få komma efterhand. Nu blir jag lite tjurskallig och Nä, det får vara grått. Var och klippte mig igår, jag kommer att fortsätta att ha håret RIKTIGT kort typ 2 cm. Har lyssnat på man och barn som tycker jag är fin i mitt korta hår, så så får det bli.
Jag och Lisbet går en kurs med 8 föreläsningar i Kristianstad, "leva med cancer" igår var 4:e tillfället och vi pratade om våra egna reaktioner vid cancerbeskedet, det är så individuellt men vi var alla överens om att den som inte haft cancer kan inte sätta sig in i situationen hur gärna dom än vill. Många många gånger mår de anhöriga nog sämre än den cancersjuke pga maktlösheten och ofta blir de anhöriga "bortglömda" alla behöver bli sedda. När Lisbet och jag träffas kan vi prata om våra värsta rädslor på ett kallt och rationellt sätt utan en massa omskrivningar..
Äldsta dottern åker till Kreta imorgon, hon ska vara borta 1v. för att fixa solbrännan innan studenten. Det är inte utan att man är orolig. Det packas för fullt och hon är ju nästan flygfärdig så jag måste ju släppa taget nån gång. Jag ska köra henne och kompisen till flygplatsen så jag ser till att hon kommer på rätt plan.

måndag 25 april 2011

Dags att börja arbeta igen, - är ledig fram till helgen.

Man kan inte få NEJ förrän man sökt.  Har tidigare ansökt om fortsatt sjukpeng enligt fortsättningsnivån (75%) men enligt  socialstyrelsens riktlinjer om vad som är allvarlig sjukdom så anser jag att jag bör ha rätt till ersättning enligt normalnivån (80%) , så nu skickar jag in en ny ansökan så får vi se vad som händer. Det är ju ingen jävla förkylning man haft och ingen fis på tvären heller.
kommer även att ansöka om särskilt högriskskydd för att slippa karensdagar vid ev, sjukdom Du kan läsa om det här.
Påsken har vi tillbringat hemmavid nästan alla dagarna, har träffat Lotta och Sven under helgen.
Jag har blivit tillsagd att vara försiktig med solande efter strålningen, men det är nästan stört omöjligt men dagar som dessa. Hur länge ska jag vara försiktig???, hur många år???
Ska skicka brev till tillverkaren av Tamoxifen och be dem lägga en "solfjäder" alt.  en fläkt som man kan lufta sig med i kartongen, borde vara en självklarhet med dom biverkningarna.
Kajsa ska få stygnen borttagna imorgon, hon har repat sig riktigt bra.
Har hela tiden sagt att jag inte vill göra någon rekonstruktion men nu har jag sett lite bilder på lyckade operationer så blir jag lite sugen att undersöka om det är möjligt för mig. dröjer nog ett tag tror att det ska gå viss tid efter strålning.
Nu börjar mitt arbetsliv igen efter nästan 11 månader hemma, har dock planerat att ta min natt denna veckan till helgen, ska träffa chefen så vi kan lägga upp riktlinjerna.
Har slarvat med strumpan nu i 2 dgr., märker det direkt så imorgon åker den på igen. ska be Kerstin skicka efter 1 fingerhandske till den är väldigt effektiv.

söndag 24 april 2011

Vilket härligt väder!!

Vi har riktig försommarvärme på Österlen, tjejerna har redan legat och pressat på solbrännan flera dagar.
Själv har jag efter en vanlig dag med linne upptäckt hur solen påverkat där som jag är strålad och då var jag inte ute nån lång stund. :(  De dagarna jag varit ute i trädgården har jag därför använt en t-shirt som täcker området, Har ju fått reda på att man ska vara försiktig med solen efter strålning,  MEN HUR FÖRSIKTIG BEHÖVER MAN VARA??? Jag älskar att gå i linne både i jobb och hemma. Får väl ta en tur till Boan för att köpa några luftiga t-shirtar.
Idag ska jag och kusin Lotta köra på en mini-konstrunda till Johan Thunell, keramiker i Tunby. Ev. blir det en glass också.
Maken ska jobba 11 - 23, så vi andra får fördriva tiden med annat. Blir jag sysslolös finns det alltid tvätt, eller om ännu tyngre grejer behövs så ska den gamla hundgården rivas. PUH!!

fredag 22 april 2011

Nu har det snart gått 1 år, 3 maj är en dag jag minns men ingen dag jag firar.

Jag har inte varit och tittat på konst idag, däremot på loppis i Hedeberga. En av effekterna av konstrundan är att det kommer upp LOPPIS-skyltar lite varstans. Köpte en stor porslinsbringare och fick Höganäskrus på köpet, helt klart fynd.
Satte ner svärmors husvagn igår, imorgon ska vi köra ner golvet, får hjälp med sektionerna så jag ska "bara" dirigera.
Under maj månad har jag vissa datum som bränt sig fast i mitt minne, inga positiva datum. Det hände vansinnigt mycket under maj 2010 och mitt i allt detta ville herr Cancer hälsa på och min cancerresa blev verklig för mig.


Nästa vecka är det dags att börja jobba 25% igen efter nästan 11 månaders sjukskrivning, börjar med 1natt/vecka i 4 veckor. 23 maj ökar jag till 50% för att börja jobba fullt på min natttjänst från 20 juni. Den 18 juli ska jag om det går planenligt vara helt friskskriven.

torsdag 21 april 2011

Ställer in resan till Blåkulla, har fått nog av häxbrygder och rävgift det senaste året om man säger så.

Tror inte jag reser till Blåkulla i år, dumt att överdosera. Känner att jag kan göra bättre nytta hemmavid i påsk :)
Inga planer är gjorda för påsken, kusin Lotta m. make Sven kommer till sitt sommarhus så det blir nog nån sittning med dem. Annars laddar jag för att jag ska börja jobba nästa vecka, märklig känsla men tror jag kommer snabbt in i det igen.
Med gräsklippningen inräknad så kom jag upp i drygt 10000 steg igår, annars har det legat på 5-6000 den senaste veckan men nu när det fina vädret har kommit finns det inga ursäkter längre.
Grannen var och hämtade rishögen och buskarna imorse , det som jag sågade ner i helgen det får bli vårt bidrag till byns majbrasa.
När det är påsk betyder det att svärmor sätter ut sin husvagn på campingen i Nybrostrand. Hon bor sen därute hela sommaren och flyttar in till Ystad igen i september. Normalt sett brukar jag lägga ner x-antal timmar med att hjälpa henne komma i ordning under den 1:a veckan. Nu vet jag att jag måste dra ner en del på det, kan inte dra runt på dom tunga grejerna längre. Men hoppas att jag kan bidra med något.

onsdag 20 april 2011

Nu e ja "trett o svitt"

När jag deppar ihop behöver jag frigöra endorfiner för att komma igång igen. Steg upp redan klockan 7 och gick en sväng med Kajsa, träning på rehab under förmiddagen.
Städat ur den gamla bilen som blev underkänd på besiktningen eftersom vi ska sälja den, får väl någon krona för den. Ska lägga ut den på Blocket senare idag eller i morgon.
Klippte gräset för 1:a gången i år, det gick helt okej knuffade på med vänster armen och magen när jag blev trött i höger armen.Om jag tagit i för mycket lär det visa sig. Vill så gärna själv kunna ALLT jag kunde göra innan.
En "Lydiasyster" ringde mig idag, när vi var på Lydiagården berättade jag för henne om en försäkring jag har via mitt fackförbund som betalar ut ersättning vid " vissa diagnoser", vi jobbar i samma branch och idag hade hon fått besked att hon hade rätt till ersättning. Snacka om att påskharen kom med påskägg, är så glad för hennes skull  :)
Mår mycket bättre idag än igår, tack till er som peppat mig.

tisdag 19 april 2011

bottenkänning

Ikväll så grät jag för 1:a  gången på länge, blev plötsligt så rädd för att bli sjuk igen...
Vad var det som triggade igång dom jobbiga tankarna?? Idag passerade vi ingången till mammografin på MAS¨å kan det vara så?? jag har ju aldrig ens varit där, kan det vara att jag såg skylten UNILAB - MAMMOGRAFI?? Eller var det sjukhus miljön?? Eller var det artikeln om att Grete Waitz förlorat sin kamp mot herr Cancer?? Någonting var det  Blev irriterad på familjen utan att veta varför, men efter stund för mig själv ikväll förstod jag vad det var, jag är ju lite trög efter cellgifterna ;)  . Nåväl, nu har jag haft bottenkänning igen så nu bär det av uppåt.

Kommer?, kommer inte?, kommer?, kommer inte?

Det rasslade till i min insamling när min födelsedagspresent från min arbetsgivare trillade in, Tomelilla Kommun uppvaktar sin anställda när dom fyller 50 år med en gåva värd 800 kr. Jag är inte mycket för prydnadssaker och materiella ting. Så därför var min önskan en gåva till Cancerfonden. Tack för Gåvan !!
Funderar på om det finns något samband med mina värmeslag och fysisk aktiviet??  de dagar jag varit rejält igång på dagtid har jag vaknat färre gånger på natten av värmeslag. Tror faktiskt att det är så om jag tänker efter. Ska föra lite statistik och se om det är så och samma sak gällande maten, ska kolla om nån speciell mat triggar igång värmen.
Blir frustrerad när jag ska / behöver bära saker men inte kan för jag får ont i armen, just där och då har tanken på cancern övertaget men jag kämpar och slåss för att det inte ska vara så.
Innan 3 maj 2010 trodde jag aldrig jag skulle bli cancersjuk, Nu vet jag inte om jag vågar hoppas att jag är frisk. Jag var ju sjuk utan att veta om det. Kan det bli så igen??  Kommer det ett återfall??  När kommer återfallet??  Det känns som att gå på slak lina med glödande kol under. I vilket fall så vet jag att min medicin i så fall har en hämmande effekt på cancercellernas tillväxt. FY FAN, det är jobbiga tankar som slår en mitt i nyllet och dom kommer utan förvarning. Då är det skönt att ha Lisbet att bolla tankarna med, vi sitter ju i samma båt. :)
Har kollat på nätet efter skillnader och effektivitet på medicinen jag tar nu (tamoxifen) och den jag ska byta till om 1½ år (femar). Hittade en studie som man han läsa om här och här.
Idag har svärmor och jag varit i Malmö, på MAS på läkarus och på IKEA. Blev lite av varje precis som det brukar.
Imorgon är det rehabträning på förmiddagen och fika med Caroline på eftermiddagen.
Nu är jag äntligen längst ner i tvätthögen -PUH. Det trista är att den fylls så fort.
Bensinen  är inköpt så gräsmattan kan klippas, ska försöka  men vet inte om jag kan hålla handtaget (död mans grepp) i 1½ timme som det tar men jag ska prova imorgon annars så blir det i påsk.

måndag 18 april 2011

Blixt-visit på Kiviks Musteri

Idag kom M & M. inom på en Blixt-visit vi körde vidare till Kiviks Musteri och provianterade oss bland de olika dryckerna. När jag ändå var där stannade jag och lunchade med C. Hon går omkring i ett vackert rosa gips efter en olycka, stackaren.På onsdag blir det nog tid för en ny fika.
Hemma fortsatte jag med mina nersågade buskar och rabatter, det kommer nog att bli bra annars blir det som det blir.
Armen fortsätter att vara ....okej, så det här blir nog bra.
Lisbet och jag har varit i Kristianstad på kurs, -trötthet & kost och biverkningar.

söndag 17 april 2011

fortsätt klicka på annonserna, pengarna går till min insamling till cancerfonden.

kan man bli glad när hunden skiter på mattan??

- Ja, när det är 1:a gången hon gör nr:2 sen hon blev opererad i onsdags så tycker jag att det är okej att jubla över en bajskorv på mattan. Eftersom Kajsa är mindre än de flesta andra papillon´s, hon är i storlek som en katt då blir ju inte korvarna så stora. Hon är så duktig och bryr sig inte om sitt sår alls.
Effekterna av gårdagens arbetsinsats i trädgården är väl sådär, tyngdkänsla i operationsområdet och axelhålan redan igår, hade lite småont under kvällen. Nu på morgonen anar jag en ökning av ödemet i underarmen, men nu är strumpan på igen så får vi se ikväll. Men har inte ont idag. Smidig som jag är lyckades jag med att dra en "maska" i kompressionsstrumpan så det blev lite pyssel innan den blev hel igen.
Den närmaste veckan invaderas hela ÖSTERLEN av turister, det är som bekant PÅSKVECKA och KONSTRUNDA  då håller vi som bor här hela året oss ifrån vissa byar och vägar. Men i år kommer jag kanske att åka ut och kolla lite, ska planera mer när kusin Lotta m.familj kommer ner till sitt sommarhus.
Idag blir det en tur till Östra Hoby, där finns 5 töser som ska hem.
Får se om jag får ändan ur vagnen och ger mig ut på en powerwalk i eftermiddag det behövs så väl, mina rosa arbetsbyxor satt mer än lovligt hårt igår. Har ökat 5 kg sen jag blev opererad och vill gärna bli av med dom, hittade en artikel om mediciner - övervikt.

Vilka mediciner kan ge övervikt? -Exempel på läkemedel som kan orsaka övervikt:
  • Lithium: för manisk/manodepressinv/bipolär sjukdom. 
  • Cortisone: Cortisone and prednisone mot reumatism och allergier.
  • Epilepsi-mediciner: Dekapote, Valproate.
  • Anti-depressiva medel: Elavil, Trofranil, Xeroxat, Cipramil, Sertralin, Zoloft, etc. 
  • Antipsychotics: Klorpromasin, Ergenyl, Absenor, Orfilir.
  • Migränmediciner: Sandomigrin, Ergenyl, Trypizol.
  • Östrogen: Follimin, Follinett, Neovletta.
  • Insulin för typ 2-diabetes: Insulatard, Humulin, Actrapid.
  • Medel mot bröstcancer: Nolvadex, Tamoxifen.
  • Betablockerare: (mot för högt blodtryck) Inderal, Cardura.
  • Reumatism-medel: Etanercept, Enbrel
  • Medel mot halsbränna: Nexium, Prevavid (dessa medel kan också ge viktminskning för en del personer.
 Alla människor som använder dessa mediciner går inte upp i vikt. Samma medicin kan ge viktökning för en del personer och viktminskning för andra. Sluta inte med medicinerna utan konsultation med din läkare. Det finns nästan alltid alternativa läkemedel som inte ger viktökning. Exempel: De anti-depressiva läkemedlen Fontex/Prozac/Fluoxetine ger oftare viktminskning än viktökning.

Nu väntar tvätten........


lördag 16 april 2011

Men Carin det var väl onödigt??

Ibland hittar jag artiklar som är intressanta och som berör just den sort´s bröstcancer som jag behandlas för, oftast händer ingenting men ibland sätter den igång mina tunga tankar så blev det igår. Men....Klart jag är bland de 88/100 som blir botade. Onödigt tänkande!!
Nu har jag tillbringat lördagen med att resonera med mig själv på ett positivt sätt samtidigt som jag rensat rabatter och sågat ner buskar.I morgon märker jag kanske om jag borde avstått från trädgårdsarbetet, det ända jag konstaterat än så länge är att någon annan får köra skottkärran åt mig.  Nu behöver vi ett släp så vi kan köra bort allt det jag klippt/sågat ner.
Det blir helt klart en kväll liggande raklång i soffan, först är det fortsättning på tvättberget.

fredag 15 april 2011

Seriepremiär

Ikväll bär det av mot Skurup, damlaget har sin seriepremiär ikväll. Hejaklacken (jag) kommer att vara på plats. Idag har jag haft besök av Siv, vi pratade om både stort och smått och en del jobb. Tvättberget som töserna byggde igår har påbörjats och förhoppningsvis är jag av med det imorgon.
Om vädret blir bra i helgen ska jag tillbringa den mesta tiden ute och räfsa, kratta och klippa i trädgården.
Hittade en artikel på internet om hormonell bröstcancer  från 2008 bl.a. kunde man läsa följande: Risken för återfall om man har en icke hormonberoende tumör är störst de första fem åren och sedan är risken liten. För en hormonberoende tumör är det precis tvärtom. Risken ökar med tiden efter avslutad behandling.

torsdag 14 april 2011

våren är på gång - Härligt!!!

Har varit på information från nya bossen idag samt föreläsning med Lars Mullback idag , han är en färgstark person som väcker många tankar. helt klart förmiddagens behållning.
Körde vidare till Kivik i eftermiddag och hade med mig en smarrig tårta. Uppe på berget åkte sekatören fram och jag hjälpte Sara litegrann med träden, caroline höll på med trädfällning vid parkeringen men finliret börjar efter påsk, då ska jag köra och hälsa på igen. Fick mitt eget sekatörkit  i present från gänget där. :)
Vi har tagit bort tamponaden på Kajsa idag, hon har 7 stygn som ska tas bort den 26:e, hon är fortfarande väldigt "låg" och flyttar inte sig många meter i onödan. 
Har använt strumpan hela dagen, mycket behagligare med fingerhandsken än den andra. Så detta blir säkert bra, behöver vänja mig lite bara och testa gränser.
Tycker att värmevallningarna blir mer och mer intensiva, sover i stort sett utan täcke. Vaknar 5-6 ggr/natt men som tur är somnar jag snabbt om igen. Ska ta Tamoxifen i 1-2 år för att sen byta till Femar, som också har sina biverkningar. 

onsdag 13 april 2011

Jag mår bra !!!!

Jag mår bra, det gör jag faktiskt. Känner att jag kan samsas med lymfödemet bättre nu, för 4 veckor sen innan jag var på Lydiagården kunde jag inte kolla på armen utan att må dåligt och ännu mindre prata om det. Det kommer alltid att påminna mig om cancern men det gör ju i och för sig avsaknaden av högerbröstet också. Men läget är som det är. Jag  har genomgått och genomgår fortfarande en jävligt tuff behandling för min bröstcancer och vad är en svullen arm i jämförelse. JAG LEVER OCH ÄLSKAR LIVET !! 
Föreläsningen i måndags handlade om cancer diagnos och behandling, vi får skriftlig information vid varje tillfälle och man lär sig nåt nytt varje gång.
Hämtade min fingerhandske igår i samband med träningen på rehab, en svart en, nästa gång jag ska ha arm så blir det en svart. Använde den till sent igår och såg effekt direkt speciellt vid tummen. Ja, jag vet att jag ska ha strumpan på varje dag och igår var jag extremt duktig så därför har den inte varit på idag. för det är så att när jag målar vilket jag gjort idag så hamnar väldigt mycket färg på mej med. Köket är i stort sett färdigmålat, nu ska vi flytta på 2 väggskåp till en annan vägg sen ska det gamla golvet ut och ny plastmatta läggas in.
Om jag har nåt projekt där jag inte kan ha på strumpan så får det bli varannan dags arbete.
Kajsa blev opererad i magen igår, det ärtstora bråcket hon hade när hon kom till oss blev stort som en hasselnöt och spänt i helgen, det blev lite halvakut och efter samtal med hundskyddet  så anlitade vi en veterinär dom rekommenderade. Hon fick resterande tandsanering också gjord, så nu ska hon vara färdigbehandlad. Hundskyddet tar kostnaden för operationen eftersom hon hade bråcket när vi fick henne. Hon gillar inte tamponaden som sitter över stygnen på magen, torsdag fm åker den av. Onsdagen har hon nästan sovit sig igenom men jag förstår henne inte så skoj att vara nyopererad.
Om 13 dagar ska jag börja jobba 25% och göra så i 4 veckor, tror det blir 1 natt/v i snitt. Det känns onekligen lite konstigt, ska börja med helgnätter så jag får igång mitt helg-ob, behöver pengarna så väl.
Vi har en ny Vård o Omsorgschef sen en tid tillbaka, ingen som vi som tillhör fotfolket träffat. Hon har föreslagit en omorganisation vilken i ordningen har jag tappat räkningen på, verkar som det är nåt som nya chefer gör - om det behövs eller ej. I morgon är det en 3 timmars föreläsning om bemötande - ja, vi får se vad det ger.
På eftermiddagen ska jag köra till Kivik och fika, snart åker mina rosa arbetsbyxor på igen.Längtar..... :)
Om det blir finväder i helgen så ska jag fixa i trädgården.

måndag 11 april 2011

Vår i luften och Kajsa ska opereras

Ringde och körde till veterinären i morse, Kajsas bråck behöver opereras, det blir kl 3 imorgon ute i Skivarp. Hundskyddet tar kostnaden för det eftersom hon hade bråcket när hon kom till oss, Tandsaneringen på torsdag i Malmö får vi skjuta fram. Enligt rykte ska stället vi hämtade Kajsa på stängas eftersom det inte sköttes ordentligt, tänk var vår lilla bebis varit med om. Vår veterinär gillade inte att det inte gjorts något vid Kajsas tänder direkt efter veterinärbesiktingen i oktober 2010. Vi hämtade henne d.11:e februari och gjorde den 1:a delen av saneringen d. 23:e.februari. hon har ökat 2 hg i vikt och väger nu 3,3 kg.
.Målningen får vänta nån dag till så min arm återgår till dess normala tillstånd. Hoppas att min fingerhandske kommer snart så jag kan börja ta i.
Ikväll är det kurs i Kristianstad - att diagnostisera och behandla cancer.
Trine och jag släpade fram hammocken igår, kan vara gott att ha nånstans att vila sen när det blir trädgårdsarbete, få se om jag provar på att räfsa gräsmattan annars blir det klippning direkt.

söndag 10 april 2011

Jag har ont i armen och Kajsa har ont i magen

Målningen igår har satt sina spår och inte bara på väggarna där den ska vara utan  på min arm också, jag ska ha på min strumpa när jag anstränger armen....men när jag målar så brukar jag vara mer eller mindre nersmetad med färg....så strumpan var inte på igår och nu få jag betala priset idag.
Kajsa har ett navelbråck som enligt vetrinärerna inte skulle vålla henne några problem. Igår blev hon irriterad och pep när vi skulle lyfta upp henne. Hon äter-dricker-kissar & bajsar normalt. Haltar inte, går upp och ner för trapporna, så det är bara i samband med lyft hon inte gillar det. Vi  tycker att bråcket ser större ut. Det blir en koll hos vetrinären imorgon.
Det blir soffamys hela dagen för oss båda, måla får jag göra en annan dag.

fredag 8 april 2011

Mustaschkamp, Ystads Allehanda och Rosa steget

I mars 2009 påbörjade Gert Fylking och Robert Aschberg sin vandring Ystad - Haparanda för att samla pengar till cancerfonden och belysa den vanligaste cancerformen bland män, prostatacancern. Denna tidiga lördagsmorgon körde jag förbi grabbarna på väg hem från jobb, när dom passerade utanför vårt hus hade jag fixat lite fika till dom. Jag kommer ihåg att jag ganska ofta kollade upp hur långt dom kommit på sin vandring. I maj är det dags för 2011 års mustaschkamp.  Inte trodde man väl då att man 1 år (2010) senare själv skulle få en cancerdiagnos, och då den variant som drabbar flest kvinnor, bröstcancer.
Idag har jag haft möte med F-kassan och min chef inför min återgång till jobb, man kan läsa följande på  www.forsakringskassan.se ang. sjukpenning:  "är till för att förhindra att man får sjukpenning längre tid än 364 dagar genom att tillfälligt friskskriva sig och sedan begära sjukpenning igen."  -framgår ju ganska klart att dom förutsätter att man ska lura dom
Hur lång tid kan jag få sjukpenning?
Du kan få sjukpenning på normalnivå i högst 364 dagar under en period på 450 dagar (cirka 15 månader). Denna period kallas ramtid och är till för att förhindra att man får sjukpenning längre tid än 364 dagar genom att tillfälligt friskskriva sig och sedan begära sjukpenning igen.
Försäkringskassan kontaktar dig när du kan få sjukpenningpå normalnivå i ytterligare högst 30 dagar.
Sjukpenning på fortsättningsnivåDu kan få sjukpenning på fortsättningsnivå i högst 550 dagar (cirka ett och ett halvt år).
Du måste ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Ersättningen är cirka 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, vilket är 5 procentenheter lägre än den sjukpenning på normalnivå.
Jag har ansökt om sjukpenning på fortsättningsnivå, vi (jag och chefen) tog även upp önskemål om Särskilt högriskskydd. Du kan ansöka om särskilt högriskskydd om du har en medicinskt väl dokumenterad sjukdom som gör att du troligen måste vara borta från arbetet minst tio gånger om året. Med särskilt högriskskydd kan du få sjuklön redan från första dagen. Dessutom får din arbetsgivare ersättning för hela sjuklönekostnaden från Försäkringskassan.
Du kan också få särskilt högriskskydd om det finns en risk för att du måste vara borta från arbetet vid en eller flera längre sjukperioder (minst 28 dagar i följd) under ett år. Men i det fallet har du fortfarande en karensdag.
så nu ska jag ringa till bröstmottagningen och be om ett läkarutlåtande, med tanke på mitt lymfödem och den ökade infektionsrisken i armen borde det inte vara några problem, men man vet ju aldrig.
Körde till Anderssons konditori i Sjöbo där Lisbet och jag stämt träff med en fotograf från Ystads Allehanda, vi kommer att vara med i en artikel om vikten av den psyko-sociala rehabilitering efter allvarlig sjukdom. Vi vill genom vår medverkan ge Lydiagården  cred och lite reklam för den fina tiden där. 
Lisbet´s och mina vägar hade nog aldrig korsats om vi inte blivit sjuka och sen valt bloggandet som vår ventil att uppdatera vår släkt och våra vänner. Jag ville att dom skulle veta men orkade inte alltid själv ta de jobbiga samtalen. Jag hittade och läste Lisbets blogg någon gång i september under cellgiftsbehandlingarna hon låg ca 2 månader före mig i "loppet" och jag tycker ju om att ha koll - innan.
Idag började vi snacka lite löst om att vara med i Rosa steget i Göteborg 20 augusti. Någon som vill hänga på??
Tor Erik har grundmålat det sista i köket och det är tänkt att jag ska måla i helgen, sen är det "bara lite skåp som ska flyttas och ny plastmatta på golvet.
Kajsa ska opereras på Malmö djursjukhus nästa torsdag, sen ska hela hennes tandsanering vara gjord. tänk att 3,1 kg kan bidra med så mycke glädje och skratt i vår familj.



Klicka på annonserna

Har lagt in reklamfält i min blogg, om ni klickar på annonserna samlar jag poäng som ger pengar. Alla dessa ev. utbetalningar kommer oavkortat att skickas in på min insamling till cancerfonden. Så KLICKA på.
(/) (x)

torsdag 7 april 2011

Det rullar på

Jag är stolt över mig själv, igår hade jag kompressionsstrumpan på 08:00-23:00 det funkar bättre och bättre för varje dag.
 Kajsa var med på besök hos svärmor, hon gjorde ett visitkort på sovrumsmattan men trots detta så har Kajsa lindat henne runt sin tass.
Idag var jag och tränade på morgonen, det kändes helt okej.
Har varit på begravning idag, min mammas kusin. Hans  sambo/särbo dog för 4 månader sen. Cancer är en hemsk sjukdom, fy .....satt i kyrkan och tänkte på hur många det är i min nära släkt som haft/dött av cancer, det är skumt många flera av dem på min mammas sida. Det är olika sorters cancer så enligt onkologerna ska de inte ha något samband för dna-profilerna är  så specifika.
För att rensa skallen satte jag igång med taket i köket så nu är det målat, får se vad som händer i helgen kanske det blir lite färg på väggarna då.
Ska träffa försäkringskassan tillsammans med min chef imorgon, vi ska planera inför min återgång till jobb.
Efter det bär det av till Sjöbo för en träff med Lisbet, vi ska träffas på fiket på Västergatan tillsammans med en fotograf från Astas Yllehanda.

tisdag 5 april 2011

Kristianstad igår, Kristianstad idag

Kursen "Lära sig leva med cancer" igår var okej, vi var 10 av 14 anmälda som dök upp. Upplägget är 8 tillfälle med olika föreläsningar, igår var det en doktor som pratade allmänt om människokroppen. Samåkte från Degeberga och sparar några kronor. I morse skulle jag till rehabhuset men mådde lite kymigt så det blev avbokat har varit trött hela dagen så det blir nog tidigt i säng.
Trots min trötthet åkte jag med bussen till Kristianstad och hämtade dotterns mobil som varit på reparation. Besökte Indiskan och köpte två klänningar, samma modell som min aprikosfärgade. Blev 1 blå & 1 grön, skulle vilja ha en plommonfärgad & kittfärgad  också men den fanns inte i min storlek. Får besöka en annan butik snart istället. Sen blev det bussresa hem igen, jag slumrade både på vägen upp och ner. Nu händer nog inte så mycket orkar inte måla ikväll i allafall.

måndag 4 april 2011

Skördefest

I lördags var jag bjuden på skördefest med äppelplockargänget i Bästekille, Vi bowlade och åt på big bowl i Malmö. 2 timmars bowling där jag nog hamnade på nedre halvan i resultatlistan följdes av 3 timmars ätande "medelhavsbuffe` ",  riktigt gott. Har tagit rejäla sovmorgnar i helgen, så skönt så. Räkningarna är betalda några dagar sent men betalda... Idag är det så pass bra väder att tvätten hänger ute, nu torkar det upp ordentligt så snart blir det utejobb i trädgården. Räfsa så vi kan ta fram hammocken är prio.1.  Färgen till köket är inköpt, äntligen!!  Har sett ut golv också, kommer att bli så bra så.
Ikväll kör Lisbet och jag på kurs i Kristianstad.
Nu ska Kajsa snart genomgå sin andra operation på Malmö djursjukhus, vår lilla lilla bebis.

söndag 3 april 2011

Sammanfattning av mitt cancerår april 2010 -mars 2011

Feb - April 2010 : Första noteringen var egentligen nån gång i feb-mars 2010. Jag upptäckte nåt "konstigt" i höger bröst när jag duschade. Mammografi i Ystad i april.
Maj 2010: X:a mammografi 3 maj

Besök på bröstmottagningen 20 maj och  misstankarna bekräftade Fick det tunga beskedet att jag har bröstcancer.

Juni 2010: 7 juni - 10 juniförberedelser och provtagning,  operation , den 14:e & 18:e var jag uppe för sårkontroll, och inplanerat återbesök den 23:e.  Får besked att 6/20 lymfkörtlar är angripna av cancerceller.
Juli: hade jag en  heldag på CSK, jag klippte håret väldigt kort för att förbereda mig, sen följde ett antal besök på rehabhuset och CSK innan besöket den 29:e hos onkologen.
Augusti 2010: cellgift nr1, (FEC) fick  biverkningar och blev  isolerad på CSK 
fortsatt-isolering-fre-man,  håret släpper - jag tar trimmern ,så är det  dags för kur nr:2  (FEC) missar Tinas fest
Sept 2010: Är inne i cellgiftsloppet och får min 3:dje FEC känner av effekterna av cellgifterna men har  dagar som är bra också.
Oktober 2010: Damerna vinner serien, behandling 4 (1:a taxotere) slipper illamåendet men   fick ont i kroppen , dagarna kommer och går, jag blir tröttare och tröttare (Taxotere) nr::5 ar avklarad -1 kvar , ännu mer ryggläge
November 2010: Behandlingarna tar ut sin rätt och jag vilar mycket , utnämnde mig själv till årets Lucia, den 16 november fick jag min förhoppningsvis  sista cellgift och Taxoterekur någonsin. Tankarna surrar  blir deppig , försöker hitta positiva saker i livet - men det känns svårt.
December 2010:börjar med strålning den 13 december,  strålning, strålning,strålning blandat med en och annan snöstorm försöker vi hitta julstämning och tillbakablick på 2010 som blev lite annorlunda
Januari 2011:tungt farväl  av  Lisa 14 år, 5 månader , började fundera om vad som händer sen viktig att positiva tankar har överhand. firar med skumbad och jordgubbar men sen blev det pencillin också. Skinnet släpper och jag känner stress inför min sjukskrivning. Armen blir svullen.
Februari:Fick en riktig käftsmäll , blir sjukskriven till sista mars, undersökning av armen känner mig som en halvfigur,  ser att det finns positiv energi och negativ... Träffar Lisbet och det är full rulle . Kajsa opereras och en vän börjar sin  behandling , hämtar hem urnan med askan efter  Lisa bokar in mig på Lydiagården v.11.
Mars:undrar vem som släckte ljuset?? Känner mig som en spis som är trasig, Tar bort port-a-cathen och är effektiv i Kristianstad , träffar cancertjejer i Torekov,  tillbringat 5 dagar på Lydiagården  , skriver om min sommaräng och den 24 mars blir jag  blir bonusfarmor till Mathea , är på  läkarbesök igen blir sjukskriven men ska börja jobba 25% efter påsk. fyller 50.

fredag 1 april 2011

Älska livet, bekämpa cancern - min insamling.

Jag har startat en insamling till cancerfonden, mitt mål är att det ska finnas 5000 kr på kontot när jag blir friskförklarad och är färdig med hormonbehandlingen om 5 år, ni får gärna hjälpa mig på vägen. Se längre ner på sidan. 
 Lisbet och jag har ett lite projekt på gång och igår träffade vi en 3:dje person som behövs för att ro det iland. Som vanligt när vi träffas är det inte tyst många sekunder känns som vi känt varandra jättelänge. Vad vårt projekt går ut på får ni veta om en vecka eller två .:) men det handlar om  Lydiagarden. 

På måndag ska vi börja på kursen "lära sig leva med cancer" det är 8 träffar som ordnas av FENIX.  Inom Fenix kan man få hjälp med bearbetning av tankar och känslor i samband med sjukdom och efter avslutad behandling. Man kan få stöd i återgång till arbete och till en fungerande vardag. Det finns möjlighet att träffa andra som befinner sig i en liknande situation för utbyte av erfarenheter.    
Har träffat min chef idag vi har planerat in ett möte med min handläggare på försäkringskassan nästa fredag inför min återgång till jobb.
Nu är det snart 1 år sen jag var på mammografi i Ystad och trodde allt var frid och fröjd........ för den där knutan jag hade känt skulle nog "bara" vara en cysta..... men livet kan snabbt vända på en 5-öring.
Ska försöka sammanställa mitt cancerår i korthet indelat månadsvis under helgen.


The normal boobs ( . )( . ), the silicone boobs ( + )( + ), the perfect boobs (o)(o). Some boobs are cold (^)(^), and some boobs belong to grandmothers \./\./ And let’s not forget the very large boobs (o Y o), and very small boobs (.)(.), and lastly the asymmetrical boobs (•)(.). We love them all!. Post this message on your wall and say ┌П┐(◉_◉)┌П┐ to breast cancer. Save the Boobies.


Jag har så jäkla dåligt minne, vad det beror på får andra spekulera i, men jag kan tappa tråden mitt i ett samtal och det är frustrerande. Virrig var jag innan och värre blev det.
Tidigare idag hade jag ett uppslag på vad mitt inlägg idag skulle handla om, men nu hittar jag det inte i min förvirrade hjärna.
Har gjort min och makens deklaration idag, denna gången kom jag inte upp i summan för att dra från för arbetsresor, tror aldrig det hänt innan. Vi väntar båda på återbäring och den sitter gott för man märker av inkomstförlusten vid sjukskrivningen. Hade 25-30 000 mindre i inkomst för 2010 än 2009.